
Am adunat pentru voi, dar și pentru noi, primele 10 povești din „Călătoria Răbdării” din luna aceasta. Despre „Călătoria Răbdării”, am scris mai multe într-un alt articol pe care îl găsiți AICI.
Sunt povești fermecătoare de iarnă și Crăciun, sunt cărți valoroase cu imagini de vis ce au cuprins-o pe Ghidușă cu tot farmecul lor și au aprins în sufletul ei de copil, cele mai frumoase trăiri.
Și să vă mai spun un secret: Ghidușa nu-și mai dorește să vină așa de repede Crăciunul. Îi place perioada aceasta de visare, îi plac poveștile ce se înfiripă printre trecătorii ce admiră luminițele orașului împodobit, îi plac poveștile cântate în colinde, îi plac poveștile șoptite de spiriduși pe lângă brad, îi plac poveștile ce o țin cu sufletul la gură, dar cel mai mult îi plac momentele de conectare.
Și știți ceva? Are dreptate! Viața e mai frumoasă călătorind prin povești, iar drumul către Crăciun e încununat de momente unice.
Poveștile ne invită în lumea sentimentelor, în lumea trăirilor intense, a bucuriilor dar și a momentelor mai puțin plăcute pe care copilul le întâlnește în viața de zi cu zi, poveștile devenind astfel o punte între lumea lor interioară și realitate.
10 CĂRȚI DE CITIT CU CEI MICI ÎN LUNA MAGICĂ
1.O DORINȚĂ DE CRĂCIUN
Este o poveste captivantă de Crăciun, un proiect de familie al soților Lori Event, renumit stilist și scenograf și Per Breiehagen un fotograf apreciat, născut într-un oraș de munte din Norvegia ce și-a petrecut copilăria cercetând peisajele fermecătoare din munții sălbatici, iar dragostea sa pentru aceste tărâmuri este evidentă în imaginile spectaculoase în care a surprins-o chiar pe fiica sa Anja, personajul principal al acestei cărți.
Micuța Anja, o fetița blondă cu obrăjori îmbujorați, arată ca desprinsă dintr-o poveste, dându-ne impresia că magia există cu adevărat. Anja e o fetiță curajoasă și bună, care pornește într-o aventură uluitoare pentru a-și îndeplinii un vis. Acela de a a deveni ajutorul lui Moș Crăciun.
Fii curajos! Fii bun! Crede! Acesta este mesajul Anjei din poveste.
Ghidușa a intrat atât de mult în pielea personajului Anja, încât 2-3 ani la rând în serile de iarnă, a jucat rolul Anjei alături de prietenii din carte descoperiți printre jucăriile ei. Un urs mare și alb, o pasăre roșie cardinal, un căluț, păpușica Anja si trăistuța ei. Pentru că a îndrăgit-o atât de mult, în anii trecuți i-am făcut manual o păpușică ce seamănă leit cu Anja, o amintire dragă ce sigur va dăinui și peste ani.
2.EXPRESUL POLAR
Expresul Polar scris de Chris Van Allsburg, ilustrează perfect frumusețea viselor și a copilăriei, emanând calm, bucurie, visare și relaxare.
Este o carte minunată ecranizată la Hollywood, dar în același timp o poveste clasică. Povestea se învârte în jurul unui băiețel care iubește Crăciunul dar care începe să se cam îndoiască de existența lui. Dar într-o noapte, este surprins de sunetul grandiosului tren Expresul Polar, ce trece chiar pe la fereastra lui, având ca destinație Polul Nord. Băiețelul pornește într-o călătorie fascinantă alături de alți copii îmbrăcați în pijama, iar când ajunge la Polul Nord, este cel ales de Moș Crăciun să primească primul cadou de Crăciun.
“Cândva, majoritatea prietenilor mei auzeau clinchetul clopoțelului, însă pe măsură ce au trecut anii, acesta a amuțit pentru urechile lor. Până și Sarah și-a dat seama de un Crăciun că nu-i mai aude sunetul gingaș. Deși am îmbătrânit, eu încă aud clopoțelul sunând, eu și toți cei care cred cu toată ființa lor în Crăciun”
3.CRĂIASA ZĂPEZII
Crăiasa Zăpezii scrisă de Hans Christian Andersen , este o poveste fermecătoare de iarnă a unei fetițe care pleacă într-o călătorie plină de neprevăzut, pentru a salva băiatul alături de care a copilărit și pe care îl iubește.
O carte cu ilustrații ce-ți taie respirația, în care fulgii de zăpadă sunt minunați atunci când sunt priviți prin lupă dar uneori sunt și ciudați. Acești fulgi devin uriași și înspăimântători în poveste, transformându-se în gărzile de corp ale Crăiesei Zăpezii ce îl răpește pe tânărul băiat și-l duce departe în împărăția de gheață.
Cartea transmite un mesaj puternic de iubire, prietenie sinceră, curaj și devotament și ilustrează minunat frumusețile naturii.
4.UITE, MADICKEN, NINGE!
Este o carte superb ilustrată de Ilon Wikland și scrisă de celebra autoare suedeză Astrid Lindgren.
Acțiunea acestei povești se petrece chiar în preajma Crăciunului, aducând astfel un plus de magie.
O minunată poveste de iarnă despre curaj, iubirea dintre frați, despre importanța protejării celor din jur atunci când suntem bolnavi, despre faptul că imaginația și energia copiilor îi poate duce uneori în situații neprevăzute.
În poveste este prezentată aventura năstrușnicei fetițe Lisabet, ce pleacă din fața magazinului unde ar fi trebuit să o aștepte pe mătușa ei, fără să anunțe. Lisabet își dorește să îi demonstreze unui băiat din vecini ce se plimba pe ascuns în spatele unei sănii fără știrea vizitiului, că și ea poate să facă lucruri pe care el le face, chiar dacă e mică.
Dar sania pe care ea alege să se furișeze cu scopul de a se plimba un pic pe străzile orașului, merge ca vântul și iese din oraș, mergând spre pădurea deasă, fără ca Lisabet să mai poată face ceva.
Este o poveste emoționantă, cu un mesaj puternic și educativ pentru copii, o carte pe marginea căreia putem dezbate multe subiecte cu cei mici.
Într-un cuvânt, este tot ce-ți poți dori de la o carte de Crăciun pentru cei mici.
5.LECȚII DE LA SAMI
Scrisă de Alec Blenche, un autor român, tată de fetiță cam de aceeași vârstă ca și Ghidușa. Alec este iubit de Ghidușa în secret și are aproape toate cărțile de copii scrise de el.
Autorul a scris această carte în amintirea cățelului său Husky pe nume Sami, de la care a învățat o grămadă de lucruri frumoase, sau lecții de viață pe care le transmite mai departe prin intermediul acestei cărți minunate.
Cățeii au în general capacitatea de a transmite lecții de viață într-un mod aparte, iar Sami transmite celor mici dar și celor mari câteva lecții prețioase despre lipsa de prejudecăți, onoare, generozitate, devotament, răbdare, fidelitate, stil de viață sănătos, iubire și respect.
Ghidușa este cucerită de această carte, de ilustrații, de căței în general, dar cel mai mult îi iubește pe cei Husky. Are câțiva căței de pluș Husky cu care își împarte bucuriile și supărările, alături de care se simte în siguranță noaptea când doarme singură și abia așteaptă să i se îndeplinească visul cel mare, acela de a avea un câine real Husky.
6.NILLS
Este o altă carte de iarnă minunată scrisă și ilustrată de Gabriel Poenaru, ce are ca personaj principal tot un câine Husky.
Câinii Husky sunt iubitori, blânzi și foarte inteligenți, aspecte regăsite și în povestea acestei cărți. O poveste emoționantă despre eroismul, inteligența și curajul câinelui Nills, ce luptă pentru a-și salva stăpânul peste care tocmai căzuse un buștean uriaș în pădurea în care se plimba și admira frumusețile naturii.
Este o carte care aduce în atenție printre altele și problema pădurilor defrișate și a animalelor ce rămân fără adăpost sau chiar dispar în timp. Este o altă bijuterie pe marginea căreia putem dezvolta cu cei mici diverse subiecte educative.
7.ZĂPARDUL și alte povești albe
O carte frumoasă de iarnă scrisă de Alec Blenche și ilustrată de Karda Zenko.
Cuprinde mai multe povești de iarnă, povești fantastice dar și realiste, creaturi magice dar și personaje reale.
Dintre toate poveștile acestei cărți, povestea celor doi reni frate și soră este preferata Ghidușei, pentru ca e ritmată, veselă și haioasă, spune ea.
Este o carte despre ACASĂ, despre familie, despre aroma plăcintei făcută de bunica ce-și așteaptă copiii și nepoții să vină acasă de sărbători, o carte despre liniștea nopților albe cu multă zăpadă de altădată.
8.MANTIA ROȘIE
Frumusețea iernii și Crăciunului își face apariția și în această carte tradusă de editura Univers și face parte dintr-o colecție de cărți coordonată de Ioana Chicet Macoveiciuc (Prințesa Urbană).
„Iarna a venit de câteva zile. Afară, locuitorii satului se grăbesc să se întoarcă acasă. Urmele saboților lor în zăpada groasă sunt ca niște cuvinte scrise pe pagina albă a unui caiet uriaș”
Ilustrațiile superbe vorbesc de la sine și te transpun în povestea satului roșu, unde sătenii se grăbesc să ajungă acasă în fiecare seară de la culesul ierburilor magice ce le asigurau traiul zilnic.
Anii au trecut repede, copiii satului au crescut, planta care le asigura un trai decent nu s-a mai vândut la fel de bine, iar povestea omului cu Mantie Roșie începută cu mulți ani în urmă în zăpada afânată, avea să fie scrisă tot în zăpadă, de pașii unui copil al satului ajuns acum adult, ce și-a promis să scrie în continuare povestea în anii ce vor urma.
O minunată poveste de viață și de Crăciun.
9.SORA DE ZĂPADĂ
O carte încântătoare ce te introduce cu totul în atmosfera Crăciunului.
Poate fi citită ușor de copiii care citesc deja independent( 7-12 ani) sau poate fi citită și savurată de părinți și copii mai mici, cam de 5-8 ani.
Are o copertă superbă ce-i dă un un aer aparte și câteva imagini alb-negru, ce completează perfect povestea desfășurată în Ajunul Crăciunului.
Sora personajului principal din poveste, murise în urmă cu 3 ani, iar ea încă îi simțea lipsa intens. Așa că prima zăpadă căzută în Ajunul Crăciunului, îi dă posibilitatea fetiței să-și facă un cadou inedit, o soră din zăpadă.
Este de departe o poveste terapeutică, despre cum să faci față pierderii cuiva drag, despre iubire, importanța familiei, despre valori familiale și sociale, dar și despre importanța câștigului material.
10. BĂIATUL CARE NU CREDEA ÎN MOȘ CRĂCIUN
Este scrisă de Liana Alexandru, filolog, jurnalist și mama unei fetițe îndrăgostită de cărți, ce povestește despre Ian, un copil ca oricare altul, care nu-și dorește nimic mai mult decât ca Moșul, dacă există cu adevărat, să-l ia și să-l ducă într-o poveste numai a lui.
O carte emoționantă, terapeutică, o carte despre visuri care se adeveresc și puterea poveștilor de a crește binele din oameni. O carte a miracolului și a iubirii.
Mare parte din cărți le puteți achiziționa chiar și pentru vârste mai mici, sau de ce nu, pentru adulți. Cărțile nu au vârstă. Poveștile acestor cărți sunt descrise atât de bine de ilustrații, încât puteți dezvolta cu cei mici povești uimitoare, îmbogățindu-le astfel imaginația.
Dragi părinți, cumpărați cărți și citiți-le împreună cu copiii voștri. E cel mai bun și plăcut mod de a vă conecta cu ei și cel mai ușor mod de a le transmite lecții de viață prin puterea exemplului personajelor din cărți. Copiii adoră poveștile și cred în mesajul lor. Oricâte jucării sau alte lucruri materiale ar avea, un copil care crește fără cărți, e un copil sărac. Fie că ești mic sau mare, cărțile te ajută să înveți, să speri, să CREȘTI, îți umple sufletul și lasă loc celor mai frumoase trăiri.
Dacă v-au plăcut recomandările noastre, vă așteptăm să ne urmăriți în continuare pe pagina de Facebook a blogului Copilărie în Oglindă.