
Martie este despre Darul Divin de a fi mamă și de a da lumii un om capabil să o facă mai bună și mai frumoasă.
Martie e despre mama, începutul tuturor începuturilor, izvorul vieții, ființa divină, ce mută adeseori munții din loc cu prețul sacrificiului, uitând de cele mai multe ori de ea.
Uită de ea, de nevoile și dorințele proprii. Uită să trăiască pentru ea și îi este suficient să trăiască pentru copii și familie. Așa e mama mea, e minunată și o prețuiesc. Dar darul sacrificiului e darul ce mi-am propus să nu-l accept în viața mea. Nu-mi iese întotdeauna, pentru că fără să vreau, l-am moștenit.
Pentru mine copilul înseamnă mult, e universul meu, dar nu înseamnă totul.
Sunt fiică și mamă și încerc cu fiecare zi să mă privesc, să mă cresc, să mă accept și să mă bucur de ce sunt și nu de ce nu sunt și nu pot.
Îmi dau voie să fiu femeie, îmi dau voie să fiu om, îmi dau voie să fiu simplu, doar mamă. O mamă ce oferă necondiționat iubire, zâmbete și îmbrățișări, o mamă ce a fost acolo clipă de clipă în anii bebelușiei ignorând din dragoste epuizarea și îmbrățișând din plin mogâldeața lăsând pentru o vreme în urmă cariera, o mamă ce e pe alocuri imperfectă, o mamă autentică. Și așa vreau să mă vadă copilul meu. Fetița mea are nevoie să vadă imperfecțiunea mea ca să și-o poată accepta pe a ei.
MAMA, GURA MEA DE AER
Îmi amintesc de parcă a fost ieri momentul când am ajuns acasă cu mogâldeața rozalie și nu știam de unde să încep. Primele sfaturi le-am primit de la mama, ce cu aceleași mâini neobosite ce mai crescuseră alți 3 copii și au mângâiat un alt nepot, era acum alături de mine pentru a mă ghida în aventura vieții.
Primele băițe, primul masaj, primul înfășat, prima mângâiere, prima alinare, au venit de la ea, de la mama. Și nu cred că ar fi fost altă persoană mai potrivită în acele momente decât ea și nu cred că ar fi reușit alt om să-mi înțeleagă mai bine starea în care mă găseam.
A fost gură de aer, echilibru și încrederea de care aveam nevoie într-un moment atât de vulnerabil, emoționant și solicitant.
La scurt timp mama a plecat, nopțile albe au continuat, dar ghidată de sfaturile, experiența și încrederea ce mi-o insuflase și mai ales de sursele de informare la care eram conectată aproape în permanență, m-au ajutat să am încredere în mine, să am așteptări realiste și să-mi mențin trăirile în echilibru.
CUM SĂ PĂȘEȘTI MAI RELAXAT ÎN LUMEA BEBELUȘIEI
Am înțeles că trebuie să-mi reorganizez cursul vieții în funcție de noile nevoi, și am înțeles cât e de important să am grijă de mine. Ca să fie bine copilul meu, era necesar să fiu eu bine.
Eu am reușit să mă adaptez rapid în noua normalitate datorită oamenilor din jurul meu.
Însă trăirile și stările în care o mamă poate ajunge imediat după naștere, depășesc uneori starea normalității, care accentuate de teama de a nu reuși să fie mame bune, sau speriate că și-au pierdut vechea viață, cad în depresii ce pot da noua viață cu totul peste cap.
Trăirile sunt reale și intense iar multe mame sunt adesea ignorate, jignite, judecate în loc să fie ajutate.
Oamenii de care te înconjori în acea perioadă pot face diferența clar. Doar dacă ai norocul să-i ai pe cei ce te pot ajuta cu un sfat bun din propria experiență, sau pur și simplu o vorbă, pentru a ieși un pic din starea apăsătoare.
În perioada în care te simți cea mai singură, debusolată, epuizată, atunci când plângi cot la cot cu bebelușul căruia nu-i înțelegi plânsul, nu ai nevoie să auzi: “nu ai altă treabă, ești ajutată de tehnologie, tu l-ai făcut, tu să-l crești, au mai fost și altele mame” și exemplele ce vin din negura sufletelor rănite, nevindecate și neiubite pot continua.
NEVOIA DE SPRIJIN INFORMAȚIONAL ȘI FIZIC, ESTE VITALĂ.
E factorul cheie ce poate ghida proaspetele mămici pe ape limpezi în noua viață, iar viața de familie cu un copil să fie cu adevărat o bucurie și nu o corvoadă și o extenuare continuă atât fizic cât mai ales psihic.
M-am bucurat să văd recent cum creatoarea grupului “La primul bebe” în care îmi găseam adesea echilibrul emoțional, a gândit un program special pentru viitoarele mame, menit să le ușureze și înfrumusețeze viața. Pentru că “niciunui copil nu îi va fi bine dacă mamei nu îi este bine și nicio mama nefericită nu va putea crește un copil fericit” ne spune Atena Boca, cea care a creat un program video cu 210 episoade scurte și prietenoase, pe care le poți urmări pe telefon sau tabletă, cu informații de la experți din care afli tot ce trebuie să știi despre naștere, alăptare, îngrijirea bebelușului, urgențe pediatrice, viața mamei după naștere, somn și diversificare”
Iată un cadou util în luna Martie, ce-l poți utiliza accesând link-ul : www.bebebunvenit.ro
Sunt informații prețioase, ce eu am fost nevoită să le caut hoinărind în zeci de cărți de parenting, le puteți găsi acum într-un singur loc, adunate de Atena pentru ca proaspetele mămici să depășească mai ușor stresul și haosul primelor luni alături de puiul lor.
Copilul nu trebuie să se raporteze la perfecțiune. Și eu sunt o mamă neputincioasă și e normal să fie așa, este normal să mă vadă și așa. Și tot ce pot să fac, este să mă accept așa cu multă iubire și blândețe pentru că la fel cum știu să ofer celor din jur iubire, trebuie să învăț să-mi ofer atenție și iubire mai ales mie. Copilul meu nu are nevoie de o mamă perfectă ci de o mamă ce este bine cu ea, o mamă informată și relaxată, iar asta ar putea fi cel mai valoros cadou pentru propriul copil.
Fiți bune cu voi dragilor, acordați-vă timp, prețuiți-vă, iubiți-vă, îmbrățișați-vă cu iubire și nu uitați că sunteți făpturi minunate, nu doar de 8 martie, nu doar de ziua voastră, nu doar când străluciți, ci și atunci când sunteți vulnerabile, epuizate și neputincioase.
Investiți constant în voi, creșteți-vă, citiți, savurați o cafea alături de cea mai bună prietenă care vă duce dorul, un film alături de soț și atunci când copiii dorm, ciocniți un pahar de vin.
Dragi mame, nu renunțați la voi, dați-vă voie să fiți, să creșteți, să fiți în echilibru cu voi, ca să puteți gestiona creșterea celui mic în armonie. Fiți voi cu voi în armonie.
Mă bucur că ai ajuns până aici. Eu sunt Ileana și îmi doresc să creez un spațiu de comunicare și schimb de experiențe, menit să inspire și să ajute, bazat pe educație, respect și empatie.
Dacă tu crezi că ceea ce scriu ar putea ajuta, nu ezita să dai share pe Facebook.