MOȘ CRĂCIUN EXISTĂ! El este simbol al unor valori importante: bunătate, iubire, generozitate și speranță.

Moș Crăciun există. El este simbol al unor valori importante: bunătate, iubire, generozitate și speranță.

Cel mai iubit și mai așteptat de copiii din toate timpurile, este bătrânul Moș Crăciun, ce ne-a adus tuturor momente magice în suflet.

Dar Moș Crăciun există? E întrebarea ce stă pe buzele multor copii zilele acestea și încă zace ascunsă în mințile și inimile multor adulți ce încă nu se pot desprinde de sentimente unice trăite în copilărie. Și nu, nu e nimic eronat să ai încă magia prezentă în suflet.

Că personajul fantastic nu mai există, am aflat de la colegii din școala primară  și tare am mai fost tristă.

Dar și așa, cu sau fără așteptarea Moșului, Sărbătoarea Crăciunului este încă în sufletul meu prin obiceiuri, cântece, pregătiri, familie, dăruire, generozitate, de care an de an m-am bucurat în sânul familiei, iar astăzi retrăiesc cu și mai mare intensitate aceleași trăiri și sentimente unice alături de copilul meu. Mi-am deschis sufletul alături de ea și am primit cu brațele deschise toată magia copilăriei ei.

Ghidușa crede în minuni, trăiește prin poveste, se bucură din plin de farmecul lunii Decembrie, de fiecare bucurie, iar ceea ce-i transmitem noi în familie, nu se raportează doar la personajul fantastic în sine, ci la simbolul și mesajul puternic pe care acesta îl transmite prin povestea lui, valori ce ne dorim să i le insuflăm.

Să crezi în Moș Crăciun, înseamnă să te lași cuprins de atmosfera de poveste care are doar conotații emoționale pozitive, să aluneci în lumea curată a copilăriei, și să rămâi acolo cât mai mult timp pentru că acolo e bucurie, curiozitate, dorință și speranță.

Ghidușa v-a împlini în curând 7 ani și tot aud în jur de mai bine de 2 ani că trebuie să știe “adevărul”. Ea trebuie musai să afle că primește cadouri de la x sau y și nu de la Moș, altfel cu cât va trece timpul copilul va suferi, pentru că realizează că trăiește în “minciună”.

Dar cum aș putea să sting magia și bucuria pură din sufletul copilului meu și ce motiv aș avea să o fac? Doar ca să afle musai că cineva din familie e generos cu ea? Eu cred că e important să învățăm să fim mai atenți la nevoile emoționale ale copilului, să fim mai generoși când vine vorba de iubire necondiționată și mai puțin cicălitori când vine vorba de curiozitatea și energia copilului. Sunt daruri prețioase pentru sufletul lor pur, sunt daruri ce nu costă dar care au valoare infinit mai mare decât orice jucărie sau “adevăr” rostit când încă nu e vremea lui.

Moș Crăciun este o poveste minunată si așa trebuie sa rămână, iar eu fac tot ce pot să prelungesc această perioadă de trăire intensă, prin acțiuni, povești, prezență și multă iubire.

Copilăria este vârsta imaginației debordante, iar a crede în Moș Crăciun la fel ca și în alte creaturi fantastice, este o fază perfect normală a dezvoltării cognitive, ne spun specialiștii în dezvoltarea psihologiei copilului.

Există o vârstă și o perioadă potrivită pentru orice, iar eu aleg să-i cred pe ei pe cuvânt și să mă bucur din plin de imaginația, dorințele și poveștile Ghidușei, o visătoare înnăscută cu suflet mare și curat.

Va afla la un moment dat dar doar atunci când mintea ei va fi suficient de bine pregătită pentru acest “adevăr”. Și până atunci treaba mea este doar aceea de a face din luna Decembrie o lună de poveste, o lună  a emoțiilor, a conectării, zâmbind cu sufletul acum dar și peste mulți ani când va privii înapoi spre propria copilărie.

Treaba mea este să fiu atentă la ce simte, la ce-și dorește, dar mai ales treaba mea este să-i fiu exemplu, izvor de povești nesfârșite de bunătate, generozitate, iubire și speranță.

Și atunci, cu siguranță concluziile va învăța să le tragă singură. Va avea propriul ei “adevăr” despre legenda Moșului despre care începe să înțeleagă cu ajutorul meu treptat că este un simbol, dar nu încetează să creadă în magie și povești.

Va înțelege și va păstra doar ceea ce ea are nevoie să simtă și să trăiască peste ani, va prelua și va continua să-și creeze povești pentru suflet, va avea propriile valori și sunt convinsă că nu va uita să fie poveste pentru cei din jur.

Ca o tradiție, in fiecare an citim împreună câteva scrisori primite de la mesagerii Moșului.

Sunt povești triste, dar aleg să nu o țin într-un glob de cristal, pentru că realitatea din jurul ei e alta, iar noi toți cei mai norocoși, putem fi schimbarea pentru o lume mai bună. Ea știe ca:

Moș Crăciun există. El este simbol al unor valori importante: bunătate, iubire, generozitate și speranță.

Dar Moșul acesta, oricât de Moș generos și bun ar fi el, este doar unul singur. Așa că, el lucrează prin ajutoare și mesageri, de cele mai multe ori acestea fiind părinții.

Și cum copiii fără părinți nu au cum să trimită scrisorile direct Moșului, dorințele lor ajung la ajutoarele acestuia, astfel că în noaptea magică toți copiii din lumea întreagă primesc câte ceva. Moșul e magic, găsește el soluții, el vine negreșit la toți copiii, fie că au fost sau nu cuminți. Moșul este un exemplu de iubire necondiționată, nu-i alege doar pe cei care au fost cuminți, pentru că el nu este evaluator de comportamente. El are un singur țel: să aducă bucurie și un strop de magie în casele și în inimile tuturor. E unul singur și vine doar în noaptea de Crăciun. Restul ce îi vedem pe la serbări, pe străzi sau târguri de Crăciun, sunt frați mai mici ce îl ajută.

Ghidușa devine prin exemplu ajutorul Moșului, îndeplinind cu sprijinul nostru dorințele din scrisoare.

Inspirată de exemplul Moșului, Ghidușa alege să fie simbol al generozității, bunătății, iubirii și speranței pentru unul din copiii mai puțin norocoși ca ea. Chiar ea este motivul pentru ca cei din jur să înceapă să se bucure și să zâmbească și nu ezită să ceară sprijinul pentru a putea oferi ceva unui om al străzii, unui bătrân neputincios în prag de sărbători și în orice altă zi a anului.

Crăciunul este și despre ce dăruim nu doar despre ce primim, iar ei, copiii trebuie să înțeleagă și să învețe să dăruiască și să ajute de mici, copiii trebuie să învețe să fie responsabili.

În zilele noastre Crăciunul are și partea lui comercială, destul de mult accentuată, dar noi o alegem pe cea spiritual sufletească.

Alegem să vedem în Crăciun o sărbătoare a emoției, a cântecului și a bucuriei. Copiii au nevoie de emoție și bucurie și vor trăi doar prin ce noi alegem să trăim alături de ei.

Pe lângă magia pe care o aduce Moșul în seara de Ajun sub brad, suntem atenți la dorințele și preocupările celor din jur. Pregătim din timp și ne dăruim reciproc atenții. Ghidușa complotează cu fiecare părinte pentru a face o bucurie celuilalt părinte. Împachetează singură de o lună atenții pentru toți cei dragi ei, le decorează felicitări și așteaptă cu nerăbdare și bucurie momentul să le poată oferi. Mama e specială spune ea, așa că e răsfățată zilnic cu mici atenții făcute de mânuțe mici și tare iscusite.

Și uite că, încet încet copilul începe să înțeleagă cum darurile se oferă de Crăciun si nu de către Moș Crăciun. Cum doar noi oamenii putem aduce magie, doar noi putem fi motivul pentru o lume mai bună. Bucuria Ghidușei e și mai mare știind că are ocazia să-i bucure chiar ea pe cei dragi. Pentru că atunci când ști să dăruiești, îi bucuri pe cei dragi dar te bucuri și pe tine.

Dar toate vin la vremea lor. Să nu le grăbim zic.

Da, Moș Crăciun există! El este simbol al unor valori importante: bunătate, iubire, generozitate și speranță. Iar misiunea mea de părinte este să o ajut să lumineze drumul celor din jur cu bunătate, generozitate, bucurie, acceptare și iubire. Să învețe cum să facă ca lumea în care ea trăiește să fie o poveste .

                Să fie fericită, să fie o poveste!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright Copilarie in Oglinda 2020 | Branding & Website realizate de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top