Anul acesta de Revelion am sărbătorit un pic altfel. Ne-am bucurat de artificii și voie bună în trei și am servit cel mai delicios tort de morcovi cu cremă de mascarpone. Am ales o rețetă de tort în care am adunat pe lângă morcovi și nuci, toate aromele Crăciunului.
Și deși nu ai crede că morcovii pot face parte dintr-o rețetă de prăjituri, gustul acestui tort este unul aparte.
Combinația ingredientelor îi dau o notă elegantă, aromată și deosebit de gustoasă, blatul tortului având o consistență umedă, căruia e imposibil să-i poți rezista.
Simplu dar și sofisticat, tortul de morcovi și nuci cu cremă de brânză, este unul dintre torturile mele preferate și îl recomand ca pe un tort festiv. Din rețeta pe care o voi propune iese un tort uriaș care ajunge pentru cel puțin 10-12 persoane sau chiar mai mult.
Iată de ce ai nevoie pentru acest tort de morcovi și nuci cu cremă de mascarpone.
INGREDIENTE:
Pentru blat ai nevoie de:
- 400 gr făină
- 6 ouă
- 250 gr zahăr brun umed
- 3-4 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- 2 lingurițe bicarbonat
- 1 plic praf de copt
- 3 lingurițe scorțișoară
- 1 vârf de linguriță nucșoară
- 300 ml ulei
- 500 gr morcovi
- 300 gr nuci tăiate grosier
- 1 ceașcă mare de merișoare și goji
Pentru cremă ai nevoie de:
- 500 gr mascarpone
- 500 gr cremă fină de brânză
- 250 ml smântână lichidă pentru frișcă 32% grăsime
- 150 gr zahăr pudră vanilat
- 150 gr unt 82% grăsime
- esență de rom și vanilie
Pentru sirop ai nevoie de:
600 ml suc proaspăt stors de portocale și lămâie
MOD DE PREPARARE BLAT:
Uleiul și zahărul se amestecă bine cu mixerul, până când zahărul începe să se topească, apoi se adaugă unul câte unul cele 6 ouă ca la maioneză, până când mixul capătă consistența unei creme fine.
Morcovul ras fin se adaugă apoi peste cremă, nucile tăiate grosier, mixul de merișoare și goji.
Iar la final se adaugă ingredientele uscate: făina, scorțișoara, nucșoara, bicarbonatul și praful de copt.
Conținutul se toarnă în 2 tăvi cu diametrul de 22 cm sau într-o singură tavă dacă nu aveți 2.
Se coace la 180* pentru 25-30 minute.
Blatul va crește frumos și uniform, având o consistență umedă.
Pentru că nouă ne place ca tortul sa fie bine însiropat, am optat pentru suc proaspăt de citrice.
MOD DE PREPARARE CREMĂ:
Untul se freacă bine cu zahărul pudră, peste care se adaugă apoi puțin câte puțin din crema mascarpone, crema de brânză și la final smântâna lichidă pentru frișcă și aromele.
Când blatul este bine răcit, se împarte în 3 părți egale dacă a fost copt într-o singură tavă, sau în 4 dacă a fost copt în 2 tăvi.
Se însiropează bine, apoi se asamblează cu crema de brânză. Crema este suficientă să-l și îmbrăcați, iar pentru ornare am apelat la ce aveam prin casă: fulgi de migdale pe lateral, fulgi din nucă de cocos, bomboane Raffaello.
Se lasă 5-6 ore la frigider sau cel mai bine peste noapte.