Aroma toamnei, te duce cât ai clipii în tărâmul copilăriei și îți învăluie casa în savoare.
Obișnuim să ne răsfățăm în week-end cu bunătăți dulci făcute în casă, la pregătirea cărora participă cu entuziasm si cel mai mic membru al familiei. Asa că, am gândit de la început pe acest blog o categorie destinată experiențelor noastre culinare.
Week-endul acesta am pregătit plăcințele cu măr și nucă coaptă, pere umplute cu nuci la cuptor asezonate cu cremă de mascarpone, iar week-endul trecut am pregătit un desert nou care ne-a cucerit: cremă de zahăr ars cu dovleac copt.
3 deserturi de toamnă aromate și delicioase pe care trebuie să le încercați și voi măcar o dată. Sunt rapide, iar ingredientele folosite sunt accesibile oricui.
Să le luam pe rând:
PLĂCINTĂ CU MĂR ȘI NUCI COAPTE
Plăcinta cu măr și nuci coapte, e una din preferatele noastre. Se face rapid, miroase magnific și are un gust absolut delicios. Ca să nu o mai lungesc cu vorba, vă spun doar că este o adevărată bucurie în sezonul rece.
Pentru această plăcintă, uneori folosesc aluat făcut în casă pe care îl congelez, porționez și folosesc la nevoie, sau apelez la aluatul fraged din comerț atunci cînd timpul mă presează. Merele le avem gata rase de bunica din timpul verii, puse în borcan lîngă bețișoare de scorțișoară, așteptând să ne încânte papilele gustative cu dulceața lor naturală.
Ingrediente și mod de preparare:
- aluat de plăcintă pregătit în casă sau 1 pachet aluat congelat din comerț.
- 1kg mere sau un borcan gata pregătit pentru toamnă
- 200 gr miez nucă
- 1 linguriță de scorțișoară
- 2 lingurițe de gris
- 1 ou pentru uns
- susan pentru decor
Pentru o tavă mare de cuptor, ai nevoie de 2 bulgări de aluat cât pumnul tău, sau o singură foaie de aluat congelat din comerț, pe care o porționezi în 2 părți egale.
Merele se dau pe răzătoare și se călesc până se absoarbe sucul, apoi se asezonează cu un praf generos de scorțișoară. În funcție de preferințe, se poate adăuga zahăr. Noi îl evităm, pentru că merele noastre sunt deja dulci. Și pentru ca umplutura să ramână fermă, adăugăm cele 2 lingurițe de gris. Cantitatea de măr ras se împarte în 2 părți egale și se întinde când este rece peste cele 2 foi de aluat.
Coacem miezul de nucă și presărăm din plin peste stratul de măr asezat peste foaia de aluat, apoi rulăm astfel încât să ne iasă 2 rulade lungi.
Plăcințelele se porționează când aluatul este crud și se așează în tavă cu o mică distanță între ele.
2 mânuțe mici și iscusite, ung aluatul cu ou, apoi presară din plin susan peste fiecare plăcințică în parte. Se coc la foc mediu pănă cînd capătă culoare aurie.
PERE COAPTE CU NUCĂ ȘI MASCARPONE
- 3-4 pere mari și dulci de toamnă
- 200-300 gr nucă măcinată
- o linguriță scorțișoară
- sirop de dulceață sau miere
- ½ cutie mascarpone
- smântână pentru frișcă
- scorțișoară și rom
Perele coapte și aromate de toamnă, se taie în jumătați și se scobesc ușor cu o linguriță astfel încât să scoatem doar cotorul. Se stropesc după preferință cu sirop de dulceață sau miere, iar peste se asează o lingură mare de nucă macinată grosier.
Se coc cam 20 minute până când para se înmoaie bine și nuca este prajită. Perele se servesc reci alături de crema rece din mascarpone și friscă cu aromă de scorțișoară și rom, preparată de același bucătar mic, sau și mai simplu, crema poate fi înlocuită cu înghețată.
Dacă vrei să prepari ceva simplu dar special și delicios, aceste pere pot fi o variantă bună.
CREMĂ DE ZAHĂR ARS CU DOVLEAC COPT
După rețeta clasică a cremei de zahăr ars, am pregătit un delicios desert cu dovleac copt.
Crema o știm cu totii din copilarie. Eu o fac după ochi, din lapte, ouă și fară zahăr de data aceasta. În loc de zahăr am adăugat dovleac copt pasat în blender cu scorțisoară și 3 pliculețe de zahăr bourbon.
Am unit dovleacul pasat cu crema de ou si lapte și am răsturnat compoziția rezultată într-o cratiță tapetată cu zahăr ars, nu foarte mult, ci doar atât cât să acopere pereții cu caramel.
Un desert fin și delicios, ce se servește în serile reci de toamnă alături de cei dragi.
SCORȚIȘOARĂ
Pentru un plus de savoare dar și pentru sănătate, aroma scorțișoarei este prezentă în toate cele 3 deserturi de toamnă.
Pe lângă aroma îmbietoare care se revarsă în toată casa, scorțișoara are și alte beneficii pentru sănătate:
- este bogată în antioxidanți;
- ajută în lupta cu infecțiile virale datorită efectului antibacterian;
- accelerează arderea grăsimilor;
- are efecte benefice și pentru diabet și boli cardiovasculare;
- bun stimulator pentru creier și pentru o stare de bine.
O folosim din plin în special în sezonul rece pentru aroma și pentru beneficiile sale, dar și în restul anului.
Mă bucur că ai ajuns până aici și sper că pregătirea acestor deserturi dulci de toamnă, să fie o bucurie și pentru tine.
Pentru a fi la curent cu poveștile noastre, te invităm să ne urmărești pe pagina de Facebook, Copilarie în Oglindă.