Anul acesta, în mod neobișnuit, am cunoscut o altă dimensiune a vieții, experimentând cu toții tot felul de emoții și stări ca răspuns la situația nouă în care ne aflăm.
Știam câte ceva din cărțile de istorie și din poveștile bunicilor despre tragediile timpurilor trecute, dar nu-mi imaginam că vom fi puși și noi în fața unei asemenea provocări. Zile la rând am fost invadată de un cockteil de emoții și trăiri negative ce proiectau o lume înfricoșătoare.
Un sentiment uman și firesc pâna la urmă atunci când te găsești în fața unei situații amenințătoare.
Nu știu cum te-ai simțit tu la început, însă pe mine m-a prins ca într-o menghină, amorțindu-mi pentru ceva timp toata ființa. O stare distructivă în care nu mă regăseam deloc, o stare cu care nu aș fi putut continua și de care mi-am propus să scap cât mai repede.
Eu am ales conștient să evadez din închisoarea acestor trăiri negative, realizând că tot ceea ce aveam de făcut în astfel de momente, este să îmbrățișez schimbarea cu tot ce aduce ea la pachet.
În cazul nostru ca familie, ritmul vieții s-a schimbat la 180˚ trecând de la alergătura pe pilot automat a unei vieți mult prea active și agitate, la o viață trăită conștient, iar acesta nu e tocmai un aspect rău, ba din contră, a venit ca un plus, ca un dar de care ne-am bucurat.
Și uite așa, încet încet, bucuria s-a instalat în locul fricilor si ordinea în locul haosului.
Mai puțin consum de mass media, mai multă atenție pe relaționarea cu cei din jur, pe felul în care gândim, simțim și ne hrănim, ne-au ajutat să trăim în prezent și nu cu gândul la viitorul incert.
Mai exact, am încercat să găsim un sens în ceea ce avem, folosind energia pentru prezent dar și pentru planuri frumoase de viitor. Viața este oglinda gândurilor și acțiunilor noastre. E plină de provocări, iar felul cum o trăim ține de multe ori de alegere.
Mi-am propus să sabotez acest sentiment blocant ce își făcuse loc în viața mea neinvitat și am început să mă bucur de micile bucurii pure, de tot ce-mi oferă viața cu tot cu restricțiile ei și chiar să fac ceva în plus pentru mine.
Pandemia, a adus cu ea la pachet și părți bune pe lângă părțile rele pe care le stim cu toții și pe care nu le mai menționez, sau cel puțin eu aleg să-mi îndrept atenția în perioada aceasta mai mult pe ce e bun, frumos și benefic. Acceptarea mă ajută să am un ritm mai bun, să am randament în ceea ce fac, să fiu prezentă și cel mai important, mă ajută să-mi mențin în echilibru atât sănătatea fizică cât și pe cea emoțională. Am realizat că nu am puterea de a schimba situația externă, dar pot să-mi deschid mintea și sufletul astfel încât să pot transforma neajunsurile în avantaje pentru mine.
ASPECTELE POZITIVE ȘI MICILE BUCURII DIN PANDEMIE ȘI CE AU ÎNSEMNAT ELE PENTRU MINE
1.MAI MULT TIMP PETRECUT CU CEI DRAGI
Timpul împreună a fost pansament pentru noi în această perioadă. A fost muncă, a fost joacă, a fost masa servită la timp împreună, a fost plimbarea zilnică în natură la ceas de seară pe care o consideram înainte un lux, a fost îmbrățișarea furată de alte priorități, a fost atenție reciprocă, a fost exemplu pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, a fost stil de viață sănătos, a fost bucurie pură și un dar neprețuit.
2.TIMP PENTRU PASIUNI
Aveam de mult timp în plan acest blog și alte proiecte personale, pentru care nu îmi găseam suficient timp sau poate motivație să le încep. Acum a fost o perioadă bună pentru a îmbrațișa din plin creativitatea fară scuze de amânare. Am făcut planuri îndrăznețe și am luat decizii provocatoare. Mi-am spus ca nu voi ști exact cum va fi și unde voi ajunge și într-o zi mi-am creionat brendul personal și am acționat. Satisfacția acestui pas mă face sa fiu bine cu mine și implicit cu cei din jur. Acest blog, poveștile din spatele lui dar și proiectele care se nasc în jurul lui, vin cu o puternică doză de motivație, mă provoacă într-un mod pozitiv și mă încarcă cu multă energie.
3.TIMP PENTRU LECTURĂ
Îmi place să citesc și investesc constant în cărți. Mă cresc, mă relaxează, mă țin departe de mediul virtual și de tv. Dar cel mai important dar al lecturii e că îmi ajut copilul să crească prin puterea exemplului. Și pentru că poveștile copilului sunt citite zilnic de n ori până se plictisește, cărțile mele așteaptă cuminți la rând. A fost o reală bucurie să pot găsi mai mult timp și pentru cărțile mele.
4.AM DESCOPERIT LOCURI NOI ÎN ȚARA NOASTRA
Odată cu restricțiile de călătorie, am alocat timpul destinat vacanțelor în zone mai puțin populate din țara noastră. Alesia este mai mare și am reușit împreună să facem câteva trasee montane, depășind anumite frici și limite proprii. Ne-am bucurat de aer, de peisaje spectaculoase și de aventură, ne-am conectat cu natura mai mult decât alte dăți și am încărcat bagajul cu liniște și o stare de bine, atât de necesară în această perioadă.
5.DIMINEȚI MATINALE DOAR PENTRU MINE
Iubesc dimimețile și aerul proaspăt de început de zi. Ador să savurez cafeaua în timp ce scriu sau mai citesc ceva la ore mici cand restul casei doarme. E cea mai bună perioadă a zilei în care mă conectez cu mine și cu o carte bună. Îmi plac diminețile în care am toată liniștea să scriu, să-mi pun o mască și uneori să-mi pot permite să ațipesc încă puțin după o noapte albă în care am asistat copilul febril. Iar diminețile în care ne zâmbim și reușim să servim micul dejun împreună, sunt preferatele familiei. O bucurie pe care o savuram înainte doar în unele week-enduri, pentru că oboseala din timpul săptamânii își spunea des cuvântul. Perioada aceasta, a transformat orele în care alergam prin oraș între gradiniță și serviciu, în ore liniștite cu energie bună. A fost deci, o altă bucurie pe care am savurat-o din plin.
6.TIMP SPECIAL PENTRU COPIL
De ce “timp special” și nu doar timp cu copilul? Timp cu copilul petrec zilnic, dar nu e întodeauna special. Pentru mine noțiunea de “timp special” înseamnă bucățica de timp dedicată doar ei. Nu telefonului, nu celor din jur, nu gândurilor mele, nu problemelor și responsabilitaților mele de adult. Timpul special e timpul acela în care mă rup conștient de toate, e timpul în care ne conectăm, citim mult, ne vorbim deschis, îi ascult plânsul și supărările, sunt a ei toată acolo în lumea ei și pentru nevoile ei pentru 30 minute-1 ora. Nu vă imaginați că nu mai fac nimic altceva, pentru că responsabilitațile sunt aceleasi. Lucrăm de acasă, rezolvăm în același timp nevoile casei și uneori programul e de 2 ori mai încărcat, dar e în același timp de două ori mai relaxant ca înainte, pentru că orele alea în care fugeam la propriu cu sufletul la gură prin oraș între grădiniță, job, acum sunt împărțite pentru nevoi și bucurii proprii, iar cafeaua de la ora 4 PM pe care obișnuiam să o beau înainte cu scopul de a mă reactiva pentru a fi în formă seara pentru copil după o zi plină, începe să devină istorie.
7.TIMP CU PARINȚII
Lucrând de acasă parțial, am avut posibilitatea să-mi mut biroul uneori acasă la părinți, bucurându-mă în pauze de beneficiile curții, de liniște, de aer, de flori și fructe proaspete, dar cel mai mult de famile. În orașul cu tei e multa liniște și un loc potrivit pentru a te deconecta de agitația Capitalei. A fost o reală bucurie să fiu aproape de ei mai mult timp decât de obicei, chiar dacă îmi reproșau constant că petrec prea mult timp în fața calculatorului. M-au răsfățat ca atunci când eram mică, iar eu am savurat din plin și m-am încărcat cu o stare de bine, cum numai în casa părinteasca poți gasi.
8.WORKȘHOPURI ȘI CURSURI EDUCATIVE
Avem acces la mai multă informație de calitate pentru care ar fi trebuit înainte să ne facem timp doar fizic. O parte din cursuri sunt gratis, altele sunt contra cost, dar dacă vrei să-ți îmbunătațesti activitatea curentă și să-ți oferi perspective noi de dezvoltare, piața online abundă în această perioadă de tot felul de cursuri. Eu am ales să particip la 2 cursuri: unul în domeniul în care lucrez și altul pe o altă temă, ambele venind cu un plus de cunoștințe, prieteni noi, interacțiune și un grad de motivare că ceea ce fac, fac bine. Cursurile pot fi salvate, vizionate si aprofundate atunci cand timul iți permite.
9.FLORILE ȘI CAFEAUA
Florile sunt o bucurie în orice moment al anului cu sau fară ocazie, primite sau cumpărate personal, la fel de mare ca și o cafea bună. Îmi place să o savurez în dimineți liniștite și nu pe fugă.
Îmi plac enorm florile, îmi dau o stare de bine, mă relaxează, așa că în perioada aceasta m-am bucurat de flori proaspete din serele închise în perioda de urgență și am ajutat în același timp producătorii locali aflati in impas.
În ghiveci sau în vază, florile și cafeaua au fost o bucurie și un stimulator de bine.
10.SĂNĂTATEA
Cea mai mare bucurie și binecuvântare e SĂNĂTATEA atât fizică cât și mentală. Fiecare zi e un dar, iar viața ar trebui să fie o prioritate. Toate aceste bucurii și alegerea de a-mi îndrepta atenția spre aspectele pozitive din viața mea în această perioadă, mă ajută și ne ajută să ramânem sănătoși.
Potrivit specialiștilor, frica este unul din inamicii cu care luptăm în aceste zile. Am simțit-o pe pielea mea intens în primavară și am ales conștient să o țin la distantă, îndreptându-mi atenția spre aspecte benefice și bucurii. Evit știrile false și teoriile conspirației, mă informez din surse sigure, îmi canalizez energia și timpul liber în lucruri care mă cresc, controlez stresul prin activitate constantă atât la job cât și acasă si apoi zâmbesc, gândindu-mă că peste ani voi zâmbii liberă respirând viața. Fericirea vine din lucruri mărunte și cu cât ști să te bucuri de fiecare lucru mărunt, cu atât vei avea parte de mai multe bucurii. Optimismul și deschiderea sufletească sunt medicamente pentru suflet și trup, iar eu aleg sa fiu sănătoasă.
“Mai devreme sau mai târziu lucrurile se vor aranja de la sine. Nu e nevoie să le aranjezi tu; nu trebuie decât să te pui pe tine în ordine. De îndată ce tu esti în armonie, întreaga lume e în armonie!” OSHO
Tu ce bucurii sau aspecte pozitive ai experimentat în perioada aceasta delicată?
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne urmărești în continuare poveștile, te invit să vii alături de noi pe pagina de Facebook.