12 CĂRȚI TERAPEUTICE CARE M-AU AJUTAT IN 2022

Anul acesta mi-am propus să citesc zilnic. Nu neapărat mult, dar zilnic, mai bine și mai în tihnă. Și simt că minim o carte pe săptămână mi-e de ajuns să-mi fac viața mai frumoasă, să-mi țină mintea vie, sufletul fericit și să învăț lucruri noi.

Dacă ați citit articolul PREZENTUL MEU ESTE PREZENTUL CLIPEI , știți deja cam cum mi-a fost anul 2022. În materie de cărți, anul trecut m-am îndreptat spre cărți pansament pentru suflet. M-au ajutat mult, mi-au adus bucurie și m-au învățat despre mine. Lectura și scrisul sunt refugiul meu preferat când vine vorba de terapie. Printre norii gri am strecurat cărți, am oferit cărți, am vorbit despre cărți, am citit copiilor în cluburi de lectură. N-am reușit să fiu activă în cluburi de lectură pentru adulți așa cum îmi doream și am promis, dar anul acesta simt ca va fi mai bine și voi avea energia necesară.

Îmi place să cred că fiecare acțiune ce ține de lectura din anul trecut și-a pus amprenta în cine am devenit eu la final de an.

Anul trecut am savurat în jur de 35 de cărți. Pe unele le-am savurat ca pe o prăjitură. Nu e mult, nu e nici puțin, pentru mine e bine. Pe majoritatea le-am păstrat, pe unele le-am dăruit, pe altele le-am cumpărat în dublu exemplar și le-am făcut cadou cui știu că le apreciază și are nevoie. Îmi place să dăruiesc cărți.

O să prezint mai jos o parte din cărțile citite, cu accent pe zona cărților terapeutice, pentru că acestea mi-au guvernat anul în materie de lectură.

 12 CĂRȚI TERAPEUTICE 

1.IERNILE SUFLETULUI- Khaterine may

A ajuns în mâinile mele exact când aveam nevoie de ea.
Aveam nevoie de cartea asta să-mi înțeleg “Iarna propriului suflet”, s-o las să se așeze.

Este o carte autobiografică, despre momentele acelea din viață în care avem nevoie să ne oprim, să privim cu blândețe și înțelegere către noi, să ne odihnim, să ne reechilibrăm.

“O trăire a unei aspre ierni sufletești ne-ar face bine câteodată. Trebuie să încetăm să mai credem că aceste perioade din viața noastră sunt cumva prostești, un eșec al nervilor, o lipsă de voință. Trebuie să ne oprim din încercarea de a le ignora sau de a le da deoparte.
Sunt reale și cer ceva de la noi. Trebuie să învățăm să poftim iernile în viețile noastre”

2.CÂND CORPUL SPUNE NU- Gabor Mate

O carte despre costul stresului ascuns. E ca un pahar de apă rece pe față după o noapte nedormită. Te ajută și te învață să-ți asculți corpul și să-l respecți.

E o carte scrisă cu inima, mai mult decât cu mintea, un studiu revelator plin de informații utile despre stres și influența lui asupra sănătății fizice și mentale.

Cartea este bestseller internațional și nu mi s-a părut o carte ușor de citit, de digerat, sau poate n-am fost eu într-o formă bună, motiv pentru care am revenit la ea. O carte tare bună.

3.DARUL- Dr Edith Eva Eger

Îți oferă 12 lecții care îți vor salva viața. O carte exercițiu cu exemple și soluții din viața autoarei.

Nu e ceva nou în ce povestește ea, dar e o carte care merită atenție. Plină de emoție, de umor, de durere, de groază chiar, cartea vorbește despre abuzul și violența trăită în închisoarea de la Auschwitz, autoarea fiind una dintre ultimele supraviețuitoare ale lagărului.

Cartea surprinde provocări și vulnerabilități cu care ne confruntăm mulți dintre noi, oferă sfaturi practice despre cum să evadezi din închisoarea propriei minți.

“Pană la urmă, nu ceea ce ni se întâmplă contează cel mai mult, ci ceea ce alegem noi să facem cu aceste întâmplări”

Mi-a plăcut și-am pus pe listă pentru anul acesta și „Alegerea” scrisă de același autor.

4.PRIVIND ÎNĂUNTRU- Petronela Rotar

Cartea asta este exact ca și autorul: VIE, PREZENTĂ, AUTENTICĂ, SINCERĂ.

Citindu-i cartea, ai impresia că o ai pe Petronela în fața și stai de vorbă cu ea la o cafea. Îmi place omul ăsta, îmi place cum scrie, cum crește, cum a învățat din propria viață și cum oferă lumii învățăminte din propria experiență.

Petronela vorbește dureros de deschis despre propriile traume. Nu te vindecă peste noapte, dar te îndeamnă să privești spre tine. Scrisă din puterea exemplului personal, emoțională, cartea are ceva aparte de care eu m-am îndrăgostit.

5.CARTEA ALINARII-Matt Haing

Este despre toate, despre cum trebuie să ne acordăm mai multă atenție și să lăsăm deoparte lucrurile pe care nu le putem controla. Este o carte fără acțiune, fără un subiect anume. Conține povești din experiența autorului, citate motivaționale și terapeutice, rețete de gătit, titluri de cărți, recomandări de filme care l-au ajutat pe autor să depășească momentele grele.

„Răsucim chei în uși tot timpul. Sau, mai degrabă, timpul răsucește chei necontenit. Pentru că timpul înseamnă schimbare. Iar schimbarea este esența vieții. Motivul pentru care sperăm.”

O carte ca o alinare.

6.YOU, ASSHOLE, YOU CAUSED IT!- Connie Larkin

“În orice moment, orice gândire poate fi corectată“

Înainte să povestesc despre cartea ei, aș vrea să vorbesc despre Connie, pe care am cunoscut-o cu puțin timp înainte să plece din această lume. Eu, o femeie ca ea nu am mai cunoscut. O bombă de energie bună, o enciclopedie de om. E un izvor care curge și dincolo de moartea ei.

Îmi propusesem să merg la seminariile ei, să ne vedem mai des. N-am mai apucat. Dar am rămas cu ceva din întâlnirea cu ea: „FII, DACĂ VREI SA FII! NU AȘTEPTA! FII ȘI DĂ MAI DEPARTE! AI GRIJĂ DE DARUL TĂU!” Nu am înțles prea multe atunci, eram amețită, vrăjită de ea efectiv. Sfatul acesta l-am mai primit de câteva ori după ce m-am văzut cu ea, sub diverse forme.

Connie LarLrkin a adus în România cursurile Landmark. Trăiește în continuare prin cursurile acestea, prin sutele de înregistrări, prin oamenii pe care i-a format și prin cărți.

Din carte: ” Am conștientizat că viața este extrem de generoasă și că noi suntem cei care îi refuzăm bogăția. Am înțeles că ne purtăm ca și cum am fi orbi, că nu vedem – și am învățat asta de la copiii mei. Am văzut că, în timp ce se plâng și pretind, nefăcând nimic altceva, sau când primesc ce doresc, dar nu recunosc și nu apreciază acel lucru, comportându-se ca și cum li se cuvine, sursa generozității mele se închide.

De asemenea, mi-am dat seama că, exact ca un părinte, viața este iertătoare, indiferent câte fărădelegi facem; ea continuă să dea, iar noi trebuie doar să luăm. Am realizat că așa-zisa suferință prin care trecusem nu fusese decât profunda compasiune a vieții pentru ca eu să deschid ochii.

Când încetăm să mai creștem, când încetăm să mai evoluăm, devenind surzi și muți (ontologic vorbind), viața ne dă incidente pe care noi le numim „tragice”, ca să ne zguduie, să ne trezească. Uneori este necesară o succesiune de astfel de experiențe dureroase dacă suntem extrem de blocați. Eu am avut nevoie de trei incidente.

7.TOTUL E VIBRAȚIE- IUBIREA DE SINE CHEIA UNEI VIEȚI BUNE, Vex King

O carte motivațională care se citește foarte repede. Un ghid practic cu postări pozitive, care te ajută să înțelegi cum să transformi emoțiile negative în unele pozitive, cum să te comporți cu oamenii negativi ce-ți apar în viață. Vrem nu vrem, mai apar și genul acesta de oameni și tare greu e să gestionezi anumite situații. Cartea aceasta te ajută să faci un pas spre înțelepciune.

 8.DIN CER AU CĂZUT TREI MERE-Narine Abgarian

Ce vreau sa spun e că…nu despre mere povestește cu atâta umor autoarea cărții, Narine Abgarian, încât nu o poți lăsa din mână până nu o termini.
Ci despre viața grea a sătenilor armeni, despre dezastrele naturale care zdruncină în nenumărate rânduri liniștea oamenilor, despre moartea unui sat întreg, despre o iubire târzie care salvează lumea, despre speranța și puterea binelui de a schimba lumea.
Și uite ce voiam să spun, cel mai tare doare că orașele mor exact în ziua în care le părăsim…pentru un timp sau pentru totdeauna…
ele se închid cu toate zăvoarele, se umplu de praf și cenușă, se transformă într-o iluzie, într-o nălucire, dăm fuga înapoi…fiice și fii rătăcitori, sărind și țopăind, cu inima gonind nebunește acolo unde nu mai e nimeni de mult
ne-a luat prea mult să creștem, ne-a luat prea mult să alegem grâul de neghină.
Cel mai tare doare că nu poți să-i îmbrățișezi pe cei care n-au mai putut să te aștepte” 

Dar nici despre acest ultim fragment din carte nu este vorba… mai bine vă las să o descoperiți. Un roman balsam pentru suflet, așa cum scrie și pe coperta cărții.

9.VIBRAȚIA, CALEA CĂTRE SINE-Ioana Maria Orleanu

E ca o luminiță ce te conduce spre sine și crește în intensitate pe măsură ce o citești și înveți să te descoperi. Folosește un limbaj ușor, se citește repede, la un ceai de seara sau după amiază de vară târzie.

Este posibil ca tu, în mod spontan sau în mod repetat, să poți atinge anumite niveluri de conștiență destul de ridicate, ceea ce-ți oferă de asemenea și un nivel destul de înalt vibratoriu. Dar poți tu să menții acest nivel de conștiință și de conștiență permanent? Voi spune doar că diferența între un maestru și un discipol este exact această capacitate de a menține constant activ nivelul de conștiență!

10.CELE CINCI LIMBAJE ALE IUBIRII-Gary Chapman

O carte despre iubirea din cuplu. Despre cum să vorbim aceeași limbă în cuplu și să ne facem înțeleși. Pentru a ne comunica dragostea pe înțelesul celuilalt, trebuie să învățăm limbajul primar prin care acesta receptează iubirea.

Este o carte esențială pentru dezvoltarea armonioasă în cuplu. Citind am realizat care este modul prin care soțul meu percepe iubirea. Mi-am reconfirmat cum este important pentru mine să mi se transmită sau cum să mi se răspundă la iubire, cum mă simt acceptată și conținută.

Și eu și voi suntem tentați să transmitem involuntar iubire celuilalt așa cum ne-am dori noi să primim. Mi-a plăcut mult și am făcut-o cadou soțului și altor două prietene. Se citește rapid și îți poate schimba viața de cuplu. Recomand să se citească de către ambii parteneri.

11. LOTUSUL ÎN MÂL ÎNFLOREȘTE- Thich Nhat Hanh

Autorul reușește cu multă înțelepciune și tandrețe să explice cum poți transforma momentele neplăcute în adevărate învățăminte de viață.

Mai devreme sau mai târziu te vei lovi în calea ta de suferință. Depinde doar de tine cum te vei raporta la ea și cum privești această încercare.

Cartea ne îndeamnă și ne ajută să fim în armonie cu noi și cei din jur.

12. ȘAPTE LECTII SI JUMATATE DESPRE CREIER– Lisa Feldman Barrett

O introducere foarte bună și ușoară în neuroștiințe. Multe documentări bune și foarte ușor de înțeles, limbaj accesibil.

ALTE CĂRȚI CITITE ÎN 2022

  • APĂ PROASPĂTĂ PENTRU FLORI- Valerie Perrin
  • OAMENI ANXIOSI- Fredrik backman
  • PACIENTA TĂCUTĂ- Alex Michaelides
  • ÎNTOARCEREA ACASĂ- Nicholas Sparks
  • OMUL MUZICAL. O istorie a vieții pe Pământ- Michael Spitzer
  • MARIA ȘI MAREA- Radu Tudoran
  • MITUL NORMALITĂȚII- Gabor Mate
  • FATA CU UN SINGUR OCHI- Mihaela Motreanu
  • PRIETENUL VISĂTORILOR ȘI AL ÎNVINȘILOR- Andrei Crăciun
  • GHIDUL SCRIITORULUI ÎNCEPĂTOR- Lavinia Tane
  • BUSINESS STOYTELLING- Lavinia Tane
  • O FAMILIE DE ROMANI IN AUSTRIA- Ancuța Stoian
  • DESCOPERIRI- Eugene Ionesco
  • HAIDE, ZBOARA ODATĂ- Etgar Keret
  • FETIȚA UNIVERS- OANA RADU
  • TERAPIE 1 LA 1- Raluca Stoian
  • CURAJUL DE A FI UN PĂRINTE IMPERFECT-Sandra O’Connor
  • SCRISOAREA DE CRĂCIUN- Eily Stone

E ok dacă ai rezoluții când vine vorba de citit, dar e la fel de bine și dacă nu ai. Să fie fără presiune acest capitol, pentru că lectura trebuie să ne relaxeze mintea, să ne facă să simțim că suntem în vacanță și când nu suntem. Degeaba îmi pun eu targete, dacă oricum nu pot controla ce va urma. Aș vrea să-mi spun că voi citi 50 de cărți, cât mi-am dorit și anul trecut. Poate fi realizabil dacă rămân în energia începutului de an. Dar, să avem sănătate. Doar dacă o avem, au sens toate! Și dacă o fi să apară blocaje și alte aventuri neștiute ale sufletului, corpului fizic sau minții, condimentez cum pot acest capitol cultural, cu un pod cast în drum spre serviciu, sau cu o carte ascultată pe Voxa, cu un film bun, o piesă de teatru, cu o înșiruire aici în scris sub formă de articol și tot va ieși cu plus.

Să fim bine și buni!

Citește și: 15 CĂRȚI DIN DEVENIREA MEA CA MAMĂ – Copilarie in oglinda

Eu sunt Ileana și îmi doresc să creez un spațiu de comunicare și schimb de experiențe, menit să inspire și să ajute, bazat pe educație, respect și empatie.

Te invit să ne urmărești pe pagina de Facebook si blog Copilarie in Oglinda, iar dacă tu crezi că ceea ce scriu ar putea ajuta, nu ezita să dai share articolului pe pagina ta de Facebook.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright Copilarie in Oglinda 2020 | Branding & Website realizate de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top