CE ÎNVAȚĂ COPIII EXPLORÂND LUMEA

Călătoriile sunt pentru noi pe lângă relaxare, un mod de creștere și dezvoltare. Un mod prin care o învățăm mai ușor pe Ghidușă despre lume și viață.

Văd în călătorii o formă grozavă de conectare și colectare de amintiri valoroase.

Veselă și mereu în mișcare, Ghidușa a făcut parte din aventurile noastre din țară sau de pe meleaguri străine.

Vacanțele cu ea sunt pline de viață, sunt colorate, sunt animate de bucuria și curiozitatea ei. Uneori ne uimește cu întrebările despre viață și lume, alteori se transformă în ghid și caută temeinic informații despre locurile pe care urmeză să le vizităm. În general ne colorează viața și ne umple sufletul.

10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI ALĂTURI DE COPII

  1. Cei mici învață mai mult decât în orice alt fel despre viață;
  2. Învață despre culturi diferite, despre oameni și cum trăiesc aceștia;
  3. Își fac prieteni din colțuri diferite ale lumii, comunicând în limbajul comun copiilor: joaca, râsul, plânsul;
  4. Învață ușor și fără presiune engleza, sau câte puțin din limba locală;
  5. Colecționează amintiri cu părinții;
  6. Descoperă că oamenii din altă lume sunt prietenoși;
  7. Învață să se adapteze pornind de la mâncare, climă, oameni;
  8. Învață să fie curajoși, independenți și încrezători și despre responsabilitate;
  9. Capătă spirit aventurier;
  10. Despre timpul de calitate petrecut împreună și ce valoare are acesta.
  1. COPIII ÎNVAȚĂ MAI MULT DECÂT ÎN ORICE ALT MOD DESPRE VIAȚĂ

Explorând lumea, cei mici își satisfac curiozitatea în mod autentic, realist, în ritm de joacă, experimentând, simțind, concluzionând și comparând realitatea cu ceea ce știu din cărți.

Am observat atent cum fiecare experiență trăită de Ghidușă îi deschide mintea, întrebările venind ca o avalanșă peste noi. Nu știu dacă toate, dar mare parte din aceste experiențe trăite de ea la vârstă mică, îi vor fi de folos în viitor.

  1. ÎNVAȚĂ DESPRE OAMENI, CULTURI DIFERITE SI CUM TRĂIESC ACEȘTIA

Vacanța din primăvară a ajutat-o să înțeleagă diversitatea lumii în care trăiește. Cu mare atenție, am ieșit însoțiți din resortul unde eram cazați, special pentru a lua contact în mod autentic cu lumea si cultura din Egipt. I-am oferit conștient Ghidușei o experiență valoroasă într-o lume altfel decât o știa ea. Într-un peisaj de vis, am văzut împreună beduinii și cum trăiesc aceștia alături de copiii lor în corturi sau locuințe improvizate.

Principalul mijloc de transport erau cămilele, copiii locului erau triști și obosiți, priveau pierduți spre fiecare călător, își câștigau singuri bănuții servind turiștii cu ceai, vânzând suveniruri confecționate de ei, sau conducând cămilele ce-i plimbau pe turiști. A plecat de acolo tristă pentru acei copii, conștientizând cât de norocoasă este ea și cât de frumos trăiește la ea în țară.

  1. ÎȘI FAC PRIETENI DIN COLȚURI DIFERITE ALE LUMII

Copiii comunică când sunt mici în limbajul comun: joaca, râsul, sau plânsul. Își zâmbesc dezinteresat și se invită reciproc din priviri la joacă. Își spun supărările plângând și râd în hohote când sunt mulțumiți și fericiți. Uneori completează jocul cu dialog, câteva cuvinte de bază în engleză fiindu-le suficiente pentru a se înțelege.

  1. ÎNVAȚĂ UȘOR ȘI FĂRĂ PRESIUNE ENGLEZA SAU CÂTEVA CUVINTE DIN LIMBA LOCALĂ

Fără să conștientizeze, se trezesc că prind din joacă și din dialogul părinților, conversații în engleză pe care le reproduc în momente în care simt nevoia de independență. Sunt curioși și pun întrebări în mod natural pentru a putea înțelege ce transmit adulții străini ce intră în contact părinții.

  1. COLECȚIONEAZĂ AMINTIRI CU PĂRINȚII

Pentru Ghidușă amintirile reprezintă unul din principalele motive pentru care își dorește să fie prezentă în toate călătoriile alături de părinți. Iar pentru noi, aceste amintiri sunt hrană pentru suflet, sunt resurse inepuizabile de bucurie pură.

  1. DESCOPERĂ CĂ OAMENII DIN ALTĂ LUME SUNT PRIETENOȘI

Ne-a mărturisit că oamenii din Grecia sunt tare prietenoși. Chiar dacă nu se descurcă toți să socializeze într-o limbă comună. Faptul că s-au oferit să ne arate drumul prin semne însoțindu-ne o bucată de drum pe cărările întortocheate de munte, sau zâmbetul cu care eram întâmpinați în fiecare dimineață când coboram la micul dejun, sunt exemple ce i-au rămas întipărite în minte și suflet.

  1. ADAPTAREA

Copiii se adaptează unui loc nou cel mai ușor, când sunt alături de părinți. Ghidușa își face foarte ușor prieteni, e curioasă să încerce mâncăruri noi deși în general e selectivă când vine vorba de mâncare. Nu o interesează dacă plouă, e prea cald, sau ninge, îmbrățișează cu bucurie orice anotimp, se bucură din plin de modul nou în care își petrece timpul și mai ales că petrece timp cu noi. Vacanța îi ajută pe cei mici să se adapteze mai ușor în colectivitate, într-un mediu nou cum e grădinița sau școala.

  1. SUNT CURIOȘI, INDEPENDENȚI, ÎNCREZĂTORI, RESPONSABILI

Adesea descoperim locuri noi prin ochii copilului, locuri prin care noi nu le observăm sau nu le acordăm importanță. Experiențele din vacanțe o fac să fie responsabilă, absoarbe cu sete informații noi, pune întrebări multe, compară ceea ce vede cu ce mai știe din cărți, trăiește în mod autentic, simplu.

Înainte să plece în călătorie, e curioasă să afle ce va descoperi, căutând informații în documentare, tutoriale, își notează cuvinte ce o pot ajuta să fie independentă. Toate aceste pregătiri îi cresc stima de sine și încrederea în forțele proprii.

  1. CAPĂTĂ SPIRIT AVENTURIER

Din dorința de a ne încărca bagajul sufletului cu cât mai multe amintiri, obișnuim să ne aventurăm în excursii ce ne oferă posibilitatea să explorăm locuri noi, să învățăm despre cultura lor, despre oameni, să simțim și să gustăm din spiritul locului. I-am transmis și Ghidușei acest spirit aventurier și tare ne bucurăm să explorăm împreună locuri pe ATV, mașinuțe de teren, biciclete sau bărci.

Inspirăm și trăim momentul în moduri diferite fiecare dintre noi, în funcție de cât înțelegem fiecare, de ce vedem în jur, în funcție de vârstă și nevoi că tot vorbim de călătorii cu cei mici, dar mai ales în funcție de nivelul de conștiință la care am ajuns fiecare. Ne respectăm nevoile, ne alocăm timp reciproc pentru încărcare, joacă, reflecție. Copilul e parte din viața și aventura noastră și suntem parte din copilăria și amintirile ei.

În ultima vacanță am traversat împreuna munții pe ATV, inspirând din plin aerul curat și libertatea. Am ajuns în felul acesta în locuri de o frumusețe rară unde nu am fi putut ajunge cu mașina, ne-am bucurat de apus în locuri noi mai puțin explorate de oameni și am înțeles cum trăiesc oamenii locului.

Când vine vorba de bălăcit și înotat, se bucură de apa mării fără să privească în adâncime. Plutește, știe să fie liberă într-un mod în care eu nu am învățat să o fac încă. Învață să trăiască în mod diferit de la fiecare din noi și integrează în propria viață fix ce are nevoie.

O altă aventură împreună a fost raftingul pe Crișul Repede în Apuseni. Experiența a fost surprinzătoare și pentru noi, extremă dar în același timp relaxantă. Ne-am încărcat cu energia naturii și a oamenilor calzi din zonă. Unul dintre ei este Cosmin, ghidul nostru în aventura pe apă.

Dacă ajungeți în zonă, îl recomand cu încredere.

Spiritul acesta aventurier o va ajuta cu siguranță să trăiască în mod autentic, să fie liberă, să aibă încredere în ea, să-și înțeleagă mai bine locul în univers.

See Also

  • TIMPUL DE CALITATE

Am întrebat-o într-o zi în vacanță ce înțelege ea prin timp de calitate, iar răspunsul ei a venit cu atâta satisfacție și bucurie….:”timpul de calitate e atunci când voi nu mai aveți semnal la telefon”.

Încercăm să stăm cât mai departe de telefon dar recunosc că nu întotdeauna ne iese. Și tare supărată mai e când ne vede cu telefonul în mână. Nu a fost niciodată prietenul ei, nu-l folosește să se joace. A înțeles de mică că îl folosim pentru a ne conecta cu alte persoane, apoi când a mai crescut l-a cerut pentru muzică sau căutat diverse informații. Iubește să ne conectăm prin joacă, povești, discuții interminabile pe subiecte ce-i trezesc interesul sau prin explorare și cunoaștere.

Îmi doresc pentru Ghidușă să fie liberă, să învețe trăind, experimentând, să se cunoască pe sine prin intermediul acestor călătorii, să înțeleagă de mică ce fel de om vrea sa fie. Iar călătoriile, cred și susțin că reprezintă un mod inedit de creștere, educare și dezvoltare, încă de la vârste fragede.

Pentru voi cum sunt vacanțele cu cei mici? Cum simțiți că îi ajută?

                                               

RAFTING ȘI PLAJĂ ÎN APUSENI – Copilarie in oglinda

AVENTURA DIN MUNȚII GILĂU SPRE PIATRA LUCACI – Copilarie in oglinda

Mă bucur că ai ajuns până aici. Eu sunt Ileana și îmi doresc să creez un spațiu de comunicare și schimb de experiențe, menit să inspire și să ajute, bazat pe educație, respect și empatie.

Te invit sa ne urmărești pe pagina de Facebook si blog Copilărie in Oglinda, iar dacă tu crezi că ceea ce scriu ar putea ajuta, nu ezita să dai share articolului pe pagina ta de Facebook. 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright Copilarie in Oglinda 2020 | Branding & Website realizate de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top