RAFTING ȘI PLAJĂ ÎN APUSENI

Ț

TURIȘTI ÎN ROMÂNIA

Dacă tot s-au schimbat planurile de concediu peste noapte vara aceasta, am organizat o vacanță mai lungă în România.

Aveam în plan o săptămână în zona Oradea și Cluj, plus câteva obiective în jur, apoi o săptămână în Grecia.

Grecia a picat așa că am pornit spre locuri neexplorate de noi până acum în Romania aproape de destinațiile deja stabilite din timp.

Așa am ajuns la Șuncuiuș în județul Bihor, atrași inițial de frumusețea plajei amenajate pe malul Crișului Repede lângă o stâncă ce te face să crezi că ești într-o cu totul altă țară.

România este după părerea mea o țară cu mult potențial turistic, o țară minunată unde ne putem petrece vacanțe de vis.

În ultimii 15 ani, pe lângă destinațiile externe am ales să descoperim în fiecare an câte o părticică din România. Acum mă bucur că am ocazia să și promovez locurile vizitate așa ca bucuria și satisfacția că fac ceva pentru țara în care m-am născut e și mai mare.

TRASEUL

Ne-am dorit să ajungem cât mai repede și cât mai relaxați așa că am dezbătut rapid câteva aspecte ce ne interesează: calitatea drumului în România și momentul parcurgerii drumului, stabilirea traseului, programul de somn al copilului și rezistența copilului la drum lung.

Am pornit din București pe autostrada București-Pitești, Defileul Oltului, Sibiu, Alba Iulia, Gilău, Șuncuiuș. Drumul l-am parcurs noaptea pentru că este mai liber, copilul doarme în mașină aproape neîntrerupt. Astfel am eliminat pauzele dese și am ajuns la destinație în mai puțin de 6 ore cu tot cu opriri de relaxare.

Aveam să realizăm un pic mai târziu că a fost o alegere inspirată să călătorim noaptea și din alte puncte de vedere. Fiind zi de week-end, imediat după ora 10:00 zona s-a aglomerat foarte tare.

STABILIREA PROGRAMULUI

După o noapte pierdută și un drum de 574 km parcurs fără oprire, prima parte a zilei a fost pentru relaxare la plaja din Șuncuiuș, acolo unde ne-am cazat pentru 3 zile. Pentru zilele de week-end e necesar să suni din timp să rezervi șezlongul, aspect despre care citisem înainte să plecăm de acasă. Numărul șezlongurilor este limitat, plaja este privată și nu este permis să te așezi oriunde.

Costul unui șezlong pe zi este de 15 ron, un preț decent la fel ca și restul prețurilor practicate la cele 2 pensiuni din zona plajei.

După ce toată lumea s-a odihnit, bateriile sunt încărcate și relaxarea se instalează cât de cât, am stabilit împreună programul. Implicăm în discuții de fiecare dată copilul, astfel îi satisfacem nevoia de a fi auzită. Vacanța este a tuturor și este important să ne simțim bine toți.

Pentru mine vacanța ideală ar fi într-o zonă în natură, de preferat munte, cu mai puțină agitație.

Îmi place să explorez zone noi sălbatice, să încarc bagajul cu informații noi despre cultura locală, îmi place adrenalina dar în același timp și relaxarea.

Soțul iubește piscinele, marea, agitația, distracția. Copilul a preluat câte ceva de la fiecare. De la el plăcerea de a înota, de la mine adrenalina și nevoia de liniște.  Așa că ajungem la un numitor comun foarte ușor, mulțumitor pentru fiecare.

CE POȚI FACE LA ȘUNCUIUȘ

Zona este destul de ofertantă, așa că ne-am propus să ne bucurăm de experiențe noi ce nu sunt la îndemână oriunde.

Ne-am dorit să vizităm cascadele și peșterile din zonă și să facem cel puțin 2 trasee montane.

Pe lângă aceste obiective, ne-am propus să încercăm ceva nou. Eu am venit cu ideea de a face rafting, primită extraordinar de bine de aventuriera mica și cu o ușoară reținere de tati. Nu pentru că i-ar fi fost frică ci pentru că urma să plecăm în această aventură cu copilul.

Dar să le luăm pe rând:

RAFTING PE CRIȘUL REPEDE 

Având în vedere că raftingul e ceva nou pentru noi, mai întâi am stat de vorbă cu un instructor referitor la riscurile plecării pe apă cu un copil de 7 ani.

Către noi a venit Cosmin, un instructor de o calmitate și o răbdare rară. Spun că a venit, pentru că e ceea ce aveam nevoie. Răbdarea este caracteristică persoanelor din zona aceasta, însă Cosmin ne-a cucerit nu doar prin răbdarea pe care a avut-o cu noi ca și începători, dar și prin seriozitate, pasiune și prietenie.

A fost foarte atent la nevoile noastre, prietenos cu cea mica, dar și un foarte bun ghid turistic.

Pe Cosmin îl găsiți la baza lui din Șuncuiuș, situată fix lângă Pensiunea Gradia, pe Strada Crișana nr 11G. Aici ne-am întâlnit și ne-a făcut instructajul, ne-am echipat în costume de neopren, vestă de protecție, căști și încălțări impermeabile. Am mers apoi cu mașina lui până în Bratca de unde am pornit cu barca pe apa Crișului. Noi trei cu barca, el pe lângă noi cu caiacul.

Un aspect important înainte de a porni la drum, este să discutați despre debitul apei. Am aflat de la Cosmin ca este controlat constat de la baraj. Pentru împătimiți e ideal să fie mai mare, pentru începători sau părinți cu copii e recomandat când debitul este redus, așa cum a fost și cazul nostru.

Experiența în sine e greu de descris în cuvinte. Dacă ar fi să o descriu în câteva cuvinte, ar fi EXTRAORDINARĂ, UNICĂ, SURPRINZĂTOARE, RELAXANTĂ, EXTREMĂ. Ca și vremea și compania ghidului nostru.

Am pornit la drum cu teama specifică începătorului, cu ceva emoții. Credeam că e ceva foarte greu, periculos. Pe măsură ce înaintam însă, zonele alternau ca dificultate. După o zonă dificilă, urma de fiecare dată o zonă ce ne permitea să ne relaxăm și să ne bucurăm de peisajele sălbatice ce ne apăreau în cale.

Am primit indicații constant de la Cosmin ce nu a încetat să se ocupe de buna noastră dispoziție pe toată perioada călătoriei.

Trebuie să mai spun că este și un foarte bun fotograf. A reușit să surprindă câteva sute de cadre ce ne vor rămâne amintire peste ani, atât nouă cât și Ghidușei noastre.

Pe Cosmin îl puteți aborda direct pe pagina lui de Facebook ATV BXP, sau la telefon 0733 324 137.

Dacă intenționați să ajungeți in zonă, vă recomand să îl contactați din timp, pentru că este foarte căutat. Este printre puținii instructori din zonă care nu pleacă cu un grup extins și preferă să acorde atenție sporită turiștilor.

PLIMBĂRI CU ATV-UL

Poate ați sesizat că pagina de Facebook poartă numele ATV. Pe lângă Rafting, Cosmin închiriază și ATV, sau poate veni alături de voi ca și ghid dacă vă doriți să cunoașteți istoria locurilor.

Pentru că ne-am simțit foarte bine împreună la rafting, s-a oferit să ne însoțească a doua zi fără sa-l rugăm, într-o plimbare prin împrejurimi cu ATV-ul alături de prietena lui Nicoleta. Am urcat muntele printr-o pădure răcoroasă pe un drum necirculat și am ajuns într-un punct unde ai impresia că ești înconjurat de tablouri pictate.

CASCADA VADUL CRIȘULUI ȘI PEȘTERA VADUL CRIȘULUI

Ambele se află în munții Pădurea Craiului la o distanță foarte mica una de alta.

Din Șuncuiuș până la baza traseului către cascadă și peșteră sunt cam 3 km. Noi am ajuns cu mașina din dotare până la Pensiune Roua Munților și de acolo pe jos aproximativ o oră.

Traseul este de dificultate medie, prin pădure pe lângă albia Râului. Cascada e cu adevărat spectaculoasă, răcoroasă și relaxantă.

Peștera e la 100 m de cascadă, deci puteți bifa 2 obiective printr-un singur traseu.

PEȘTERA MOANEI

Baza traseului spre Peștera Moanei e la 200 m de plaja din Șuncuiuș. Accesul către traseu se face prin traversarea unui pod destul de lung suspendat peste Râul Criș, apoi se continuă cam 1 oră jumate printr-o pădure cu multă vegetație pe lângă albia unui fir de apă.

PEȘTERA UNGURU MARE

Pornind de la aceeași plajă, Peștera Unguru Mare e cam la 300 m distanță. La bază se află un loc foarte drăguț amenajat pentru corturi, accesul făcându-se tot peste un pod suspendat peste apa Crișului. Traversarea podului suspendat e o adevărată aventură pentru cei ce-și doresc să viziteze peștera.

CASCADA BOIULUI

Este situată în apropierea satului Bratca în Munții Pădurea Craiului. Deși era în plan să ajungem la ea, nu am mai avut timp, semn că 3 zile in zona Șuncuiuș cu respectat program de copil care doarme la prânz, sunt insuficiente.

Ne-am promis să ne facem timp când ne întoarcem din Oradea dacă vremea va fi prietenoasă cu noi.

ALPINISM

În zonă se practică și alpinism, traseul Via Ferrata. Un traseu ce pare a fi de dificultate medie, pentru că am văzut foarte muți copii.

M-a impresionat foarte mult această zonă prin liniștea, organizarea și curățenia locului.

De calmitatea și prietenia localnicilor nu mai vorbesc. Pentru noi, sunt ceva de domeniul fantasticului.

CU CE AM RĂMAS DIN ACEASTĂ EXPERIENȚĂ

Aventura raftingului m-a ajutat să înțeleg câteva lucruri în primul rând despre mine.

Îmi place aventura, dar niciodată nu m-aș fi gândit că-mi pot depăși anumite limite pe apă. Mi-e teamă de apă și nu știu să înot. A fost mai mult decât o provocare pentru mine, a fost o lecție despre depășit frici și limite.

M-am încărcat cu energia naturii, cu energia oamenilor din aceste locuri și am legat prietenii cu ei.

Am învățat ce înseamnă cu adevărat răbdarea și viața trăită în adevăratul sens al cuvântului cu prezență.

Am stat departe de tehnologie mai multe ore la rând timp în care m-am conectat cu apa de care îmi era frică, cu natura sălbatică, cu familia mea.

Raftingul a fost o lecție de coordonare între noi ca soți privit dintr-un alt unghi al relației.

Pot spune că acest sport întărește conexiunea și te provoacă efectiv să găsești soluții pe loc.

Cu bucuria petrecerii timpului împreună cu copilul într-un mod inedit și cu o energie minunată.

Cu amintiri memorabile și lecții prețioase primite chiar de la copilul meu. Mă uimește și mă provoacă în continuu să cer mai mult de la mine.

Mă bucur că ai ajuns până aici. Eu sunt Ileana și îmi doresc să creez un spațiu de comunicare și schimb de experiențe, menit să inspire și să ajute, bazat pe educație, respect și empatie.

Îți mulțumesc că citești articolele mele. Să fie cu folos și inspirație.

Te invit să ne urmărești pe pagina de facebook Copilarie in oglinda | Facebook si Instagram.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright Copilarie in Oglinda 2020 | Branding & Website realizate de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top