Din când în când îmi dau întâlnire la un ceai sau cafea în librării cu o lectură bună și cu fetița mea. E locul unde mintea mea e calmă, timpul se oprește în loc, gândurile se îndreaptă spre frumos și în stomac se instalează un ghem de bine.
Mirosul librăriilor îl am în nări de când eram mică. Ador ambientul și noul concept al librăriilor de astăzi și le prefer ca loc de întâlnire, stat la povești între prietene în locul unei cafenele clasice.
Despre importanța lecturii la vârste fragede am mai scris și aici. Dar astăzi vreau sa vă povestesc despre creativitatea oamenilor care încearcă să-i atragă pe copii în lumea minunată a poveștilor.
Mai exact, voi vorbi despre câteva librării și biblioteci pentru copii răsărite în ultimii ani în marile orașe din țară.
La unele am ajuns personal, pe altele le-am descoperit online si tot online am comandat de multe ori cărți din dorința de a încuraja conceptul, acolo unde nu am putut merge fizic.
În București am descoperit aceste centre educative pe când Ghidușa avea în jur de un an. Amândouă aveam nevoie de socializare, cunoaștere și delectare. De atunci tot explorăm și ne bucurăm de lumea magică a poveștilor și de un ambient de poveste ce îmbină plăcutul cu utilul și educația.
Conceptul acestor librării pentru copii îmi place mult și m-am gândit să împărtășesc cu voi câteva beneficii
IMPORTANȚA ȘI BENEFICIILE LIBRĂRIILOR ȘI BIBLIOTECILOR PENTRU COPII
- În lumea lor de poveste copiii se pot juca în voie în spații ce le dezvoltă creativitatea și pofta de citit;
- Bibliotecile sau librăriile child-friendly îi introduce pe copii în lumea cărților într-un mod plăcut și neagresiv;
- Reprezintă un loc de întâlnire socială atât pentru copii dar și pentru părinți;
- Spațiile sunt deschise și îi invită pe copii la joaca, iar prin joaca copiii asimilează informații noi;
- Prin felul cum sunt amenajate spațiile, îi ajută să-și dezvolte potențialul creativ;
- Un loc unde relațiile pot fi consolidate într-un cadru pozitiv și relaxat;
- Spațiu cultural. În cele mai multe se organizează activități tematice, teatru, cluburi de cărți;
- Loc care încurajează lectura prin joc.
Librării și biblioteci child-friendly din București
LUDOTECA “APOLODOR DIN LABRADOR” Se află în incinta Bibliotecii Naționale din București, Bd Unirii nr 22.
Un spațiu tare drag nouă, unde eu am avut parte de relaxare, Ghidușa de joacă, socializare și lectură.
Conceput pentru copii între 0 și 8 ani, Ludoteca pune la dispoziție cărți variate și spații special amenajate pentru lectură în funcție de vârstă.
Este împărțită în mai multe zone, astfel încât să satisfacă dorințele micilor exploratori. Dacă vă gândiți să mergeți cu cei mici, veți găsi o zonă de joacă, una de creație și una de lectură.
Cei mici sunt însoțiți de un adult, iar accesul este gratuit pe bază de programare.
FILIALA ION CREANGA-BIBLIOTECA MITROPOLITANA BUCURESTI
Un loc cald, minunat, prietenos, cu oameni pasionați ce se află pe strada Christian Tell nr 10.
Odată ce-i treci pragul pătrunzi într-o altă lume, cu muzica relaxantă pe fundal, miros de vechi și nou, amabilitate, liniște, calm.
E un loc potrivit pentru mici și mari, un loc ce găzduiește des evenimente pentru copii.
Copiii sunt atrași de locurile magice special amenajate pentru ei, de cărți și jocuri.
E un loc unde te simți liber cu oameni implicați unde revin cu mult drag alături de Ghidușa mea.
Unul dintre oamenii implicați, este Adina. E voluntar, e un om al cărților ce te inspiră prin modul ei simplu de a fi, dar și prin cumulul de informații valoroase ce le transmite.
Adina scrie în grupul Părinți pe sârmă, un grup suport pentru părinți pe care îl și administrează.
KYRALINA
Este singura librărie franceză din București și o puteți găsi pe strada Biserica Amzei nr 10, în apropiere de Ambasada Franței.
În interiorul acestei librării se află o cameră amenajată pentru cei mici, cu jocuri și multe cărți atractive.
Am descoperit-o participând la o lansare de carte. Librăria găzduiește diverse ateliere sau întâlniri cu autori sau activități educative.
Este un loc minunat unde îți poți petrece timpul alături de familie, copii, prieteni.
FOX’S BOOK CAFE
Se găsește pe Strada Șerban Vodă nr 191 în București.
O librărie cu aromă de cafea și miros de cărți. Sau i-aș putea spune si cafenea bookstore.
Într-un cuvânt, un loc deosebit cu angajați amabili, primitori.
Aici am savurat cea mai bună cafea din București într-o atmosferă relaxată. Găzduiește un raft generos cu cărți pentru copii și loc special pentru lectură.
HUMANITAS KRETZULESCU
Se află în inima Bucureștiului, pe Calea Victoriei nr 45.
E un loc special pentru mine. Locul perfect unde te poți relaxa cu o lectură bună și cel mai bun ceai. Găsești la ei o selecție de ceaiuri excelentă. Îmi place să merg și singură dar și cu Ghidușa. Cărțile sunt pentru toate vârstele, librăria este frumos organizată iar librarii sunt foarte zâmbitori și amabili.
CĂRTUREȘTI CARUSEL
E pe Lipscani în București și e un loc de poveste. Un concept nou de librărie, un loc sofisticat, unic la noi în țară. Dacă ajungi în București, îți recomand să o vizitezi. Vei fi încântat de arhitectură, de cărți și cafeaua ce o poți servi în incinta librăriei.
ASTEROIDUL B612
Se află în București în apropierea facultății de Medicină. Un loc primitor cu multe cărți pentru copii, un raft pentru adulți și o canapea ce te invită la relaxare.
Micuții artiști sunt invitați să deseneze pe pereții special amenajați, în timp ce părinții se pot relaxa la o cafea sau ceai cald.
Poarta magică spre citit este deschisă la Asteroid prin cărți citite de oameni pasionați ce vor să ducă taina poveștilor mai aproape de sufletul copiilor.
CĂRTUREȘTI VERONA
Librăria se află în București și oferă un spațiu minunat de joacă și lectură celor mici, amenajat în mansarda casei. În timp ce copiii explorează minunatul loc, părinții pot merge la terasa din spatele librărie se pot bucura de lectură.
Este printre cele mai frumoase librării pentru copii din București, cu spatii generoase amenajate atât pentru joacă cât și pentru copii.
TUTIMI SI TITOC
Librărie în Cluj Napoca, situată pe strada Baba Novac nr 30.
Te atrage prin cărțile ce stau la fereastră și vă invită în lumea minunată a poveștilor pe care le puteți citi în librărie sau le puteți lua acasă.
Au pagină de Facebook unde se recomandă constant cărți pentru micuții cititori și oferă posibilitatea de a le cumpăra online.
CITILĂ
Se află în Timișoara și oferă o selecție de cărți fără pereche. Genul de cărți pe care le-am căutat mereu pentru Ghidușa mea.
Un loc minunat, cald și atractiv. Îl găsesc potrivit atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.
Oana este librarul ce se ocupă cu pasiune de acest loc de poveste și îi aduce pe cei mici mai aproape de cărți.
CAIR PARAVEL
O librărie minunată pe care o urmăresc online, o librărie magică plină cu cărți alese și oameni iubitori de frumos.
E o librărie a copiilor, cu muzică, artă, loc de joacă și spațiu creativ. Abia aștept să o descopăr împreună cu Ghidușa mea săptămâna viitoare, când vom ajunge în Oradea. Ne-am rezervat deja câteva ore de petrecut doar noi două ca fetele la Cair Paravel.
Despre Cair Paravel o să revin cu un articol nou după ce îi vom trece pragul. Este un loc de poveste unde poți servi bunătăți făcute în casă și un spațiu unde cei mici se întâlnesc organizat pentru diverse ateliere de lectură. Este o poveste de librărie ce se încadrează perfect într-un oraș de poveste.
CARTEMMA
Este înființată la fel ca și celelalte biblioteci și librării independente, de oameni pasionați. E un proiect ce a luat naștere dintr-un vis din copilărie, acela de a fi mai aproape de cărți și povești. Anca este omul din spatele acestui proiect minunat. Ea însăși este un om minunat, cu o voce angelică desprinsă parcă dintr-o altă lume. În Librăria Cartemma am descoperit o lume plină de povești și ilustrații fără pereche. Am adus în biblioteca Ghidușei din această librărie multe cărți educative cu un limbaj potrivit vârstei ei. De când sunt acasă la noi, mintea ei e mult mai bogată. Sunt doar cărți atent alese, cu ilustrații de-ți taie respirația, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. Dacă vrei să te convingi, să faci un cadou sau să completezi biblioteca copilului tău, poți arunca un ochi în magazinul lor http://cartemma.ro/
Te asigur că vor ajunge la tine în timp record, împachetate cu foarte mare grijă.
Librăriile și bibliotecile pentru copii pot reprezenta o alternativă de educație sănătoasă pentru cei mici. Timpul liber poate fi ocupat în lumea magică a poveștilor înlocuind cu succes atracțiile oferite de tehnologie ce pot fi considerate un rival de temut.
Noul concept abordat de librăriile din România e lăudabil și de încurajat. Orice concept ce îi ajută pe copii să se apropie de cărți, trebuie încurajat de noi.
Astăzi e nevoie să-i încurajăm și pe librarii pasionați mai mult ca niciodată. O librărie independentă într-o țară în care consumul de carte nu este încurajat, este o adevărata provocare. Și dincolo de dragul de carte, de pasiune și dorință, există costuri greu de susținut dacă noi nu le trecem pragul.
Ce alte locuri de poveste ați mai descoperit prin țară?
CITEȘTE ȘI
Beneficiile și explorarea cărților în primul an de viață – Copilarie in oglinda
Mă bucur că ai ajuns până aici. Eu sunt Ileana și îmi doresc să creez un spațiu de comunicare și schimb de experiențe, menit să inspire și să ajute, bazat pe educație, respect și empatie.
Îți mulțumesc că citești articolele mele. Să fie cu folos și inspirație.
Te invit să ne urmărești pe pagina de facebook Copilarie in oglinda | Facebook si Instagram.