
Cum ai crescut ca mamă? E o întrebare bună pe care am primit-o recent si asupra căreia am reflectat o vreme.
Mamă am devenit odată ce am dat naștere puiului de om, însă cum am crescut eu oare? M-am întrebat în sinea mea și apoi m-am apucat să înșir în scris trăiri, așa cum fac de când sunt mamă. Scriu. Scriu pentru extinderea gradului de conștientizare și înțelegere a lumii interioare. Scriu pentru Ghidușa mea și acum scriu și pentru tine.
Știam că va fi o provocare, că voi călători în universul interior dar și exterior, știam că a fi mamă va fi o imensă bucurie ce-mi va schimba viața.
Am crescut ca mamă oferind iubire, oferind prezență și timp de calitate. Iubire nemăsurată, iubire pură și necondiționată.
Aceasta ar fi după părerea mea substanța magică în dezvoltarea relației mamă copil dar și pentru creșterea mamei.
Cred în instinctul matern, dar când acesta nu mi-a mai fost suficient, imprevizibilul m-a copleșit.
Despre creșterea copilului dar și despre nevoile mele ca mamă am aflat din cursuri și foarte multe cărți de Parenting.
Multe au fost cărțile de Parenting ce mi-au trecut prin mână. Unele s-au dovedit a fi utile și le-am ținut aproape, în altele am regăsit ideea unei formări prin educație condiționată și le-am lăsat în spate, alegând să mă concentrez pe copilul meu ca un întreg.
Cărțile acestea sunt gura mea de oxigen din primii ani de viață. Sunt cărți ce le-am iubit la fel de mult ca pe copilul meu și știu sigur că și ele prin autorii și poveștile lor au contribuit la cine sunt eu astăzi. M-am hrănit și încă mă hrănesc din conținutul lor și integrez povești în devenirea mea ca om și mamă.
Cărțile nu m-au schimbat, însă m-au ajutat să folosesc ceea ce am deja pentru a fi o mamă mai bună.
A fi un părinte complet nu însemnă a fi un părinte perfect ce studiază teorii perfecte 24 din 24.
Trebuie să știi că o carte de parenting este doar un ghid în călătoria părintelui. Dar călătoria este a fiecăruia dintre noi așa cum a fost și călătoria mea.
Am plecat de unde eram așa cum eram într-o călătorie presărată cu multe provocări din care am învățat constant, pentru că parentingul este o abilitate care se învață.
Este o călătorie pe viață și pentru viață. Mi-am depășit limite și am învățat să bat la ușa propriilor resurse pe care nu știam că le dețin. Știam că pot dar nu știam că sunt. Știam că sunt pregătită să ofer iubire dar nu știam că-mi sunt suficientă așa cum sunt.
În cărțile de Parenting am căutat și am găsit exact ce căutam. Sunt o piesă de puzzle în devenirea mea ca mamă, sunt cărți care inspiră iar cărțile care inspiră merită împărtășite.
Las mai jos top 15 cărți care m-au ajutat și pe care îmi doresc să le mai citesc încă odată.
-
PARENTAJ SENSIBIL ȘI INTELIGENT, scrisă de Daniel J. Siegel.
A fost prima carte care a ajuns la mine și pe care o port și astăzi în suflet ca pe un talisman.
O carte care mi-a activat curiozitatea față de universul meu interior și m-a ajutat să înțeleg că e nevoie să devin o mamă mai întâi pentru mine și mai apoi pentru copilul meu.
-
MINDFULNESS PENTRU PĂRINȚI scrisă de Myla & Jon Kabat Zinn.
Este o carte despre conectare, empatie, relaționare.
E cartea care m-a învățat cum să trăiesc cu prezență, oferă exemple care m-au inspirat.
E o carte la care mi-am promis că o să revin și o s-o citesc pe îndelete.
-
GHIDUL PENTRU ALĂPTARE, al Doctorului Jack Newman
O carte de căpătâi pentru mine, cu informații complete, utile atât pentru proaspetele mame dar și pentru specialiști.
Jack Newman este fondatorul Primei Clinici de alăptare din lume și cel mai cunoscut expert în alăptare.
-
PARENTING NECONDIȚONAT, scrisă de Alfie Kohn
Este un dar pentru părinți, o carte completă cu cercetări de specialitate.
Una din nevoile de bază ale fiecărui copil conform argumentării lui Kohn, este cea de iubire necondiționată în care și eu cred.
E o carte subliniată pe fiecare pagină. O carte de citit și recitit
Kohn face referire la multe studii de renume însă mai puțin cunoscute care detaliază cât de dăunător este să le dăm copiilor de înțeles că trebuie să ne câștige aprobarea.
Acesta este mesajul pe care îl primesc copiii de pe urma tehnicilor clasice de disciplinare, deși nu este mesajul pe care mulți dintre părinți ar vrea să îl transmită.
-
PEDEPSIȚI PRIN RECOMPENSE, scrisă tot de Alfie Kohn.
În această carte Alfie a cuprins informații din sute de studii pentru a ne demonstra că oamenii au rezultate mai slabe atunci când sunt momiți cu recompense, note sau alte stimulente.
O carte utilă pentru părinți în primul rând pentru că un copil este format mai întâi acasă dar o consider în egală măsură la fel de utilă și pentru educatori, învățători, profesori.
- CE FACE UN PĂRINTE GROZAV, scrisă de Erica Reischer.
“Un părinte grozav se schimbă el mai întâi și face ce spune că face” ne spune autoarea cărții în care prezintă 75 de strategii verificate pentru a crește niște copii fantastici.
Din cartea aceasta am rămas cu ideea conectării la trăirile copilului ce îl ajută să se simtă validat și înțeles.
-
CELE 5 LIMBAJE DE IUBIRE ALE COPIILOR, scrisă de Gary Chapman & Ross Campbell.
E o carte în care se subliniază importanța iubirii pentru copii. O carte în care am subliniat și eu multe fraze cu care rezonez sau fraze cu care mi-am dorit să merg mai departe în călătoria mea de mamă.
-
LACRMI SI CRIZE DE FURIE, scrisă de Aletha Solter.
E cartea ce m-a ajutat să rămân conectată la copilul meu.
In carte vei găsi o abordare plină de respect față de copii și multe tehnici utile.
-
FAMILIA CONSTIENTĂ, scrisă de Shefali tsabary, Ph.D.
O carte care te îndrumă cu înțelepciune să cultivi o relație părinte copil înfloritoare.
E o carte despre compasiune și înțelepciune.
M-a ajutat să înaintez în călătoria mea devenind un părinte prezent și conștient.
-
NU EXISTă PĂRINTE PERFECT, scrisă de Isabelle Filliozat.
E cartea ce face parte din colecția “Educație cu Blândețe” coordonată de Ioana Chicet Macoveiciuc.
Dacă am realizat ceva în călătoria mea ca mamă, a fost că nu sunt perfectă și nici nu trebuie să fiu.
Cartea ne arată cu empatie și fără să inducă sentimente de vină de ce ne înfuriem, de ce ne lovim și ne pedepsim copiii.
-
NU EXISTĂ COPII RAI, scrisă de Janet Lanet Lansbury
.
Face parte din aceeași colecție “Educație cu Blândețe” coordonată de Ioana Chicet Macoveiciuc.
Chiar dacă sunt mici, copiii sunt ființe adevărate și trebuie tratați cu respect și încredere ca orice altă ființă umană.
Cartea aceasta ne ajută să înțelegem că atunci când un copil se poartă într-un fel nepotrivit sau enervant pentru noi, el încearcă să comunice în singurul fel disponibil la această vârstă că are nevoie să-i oferim o limită, să-l ghidăm și să-l îngrijim cu iubire.
-
CUM SĂ CREȘTI UN COPIL FERICIT,scrisă de Elizabeth Hartley Brewer.
O carte practică care subliniază că cei mici asemenea adulților au cele mai bune rezultate atunci când au o atitudine pozitivă.
Încrederea în forțele proprii este esențială pentru reușita în viață.
Utilă, cu multe idei practice, un adevărat sprijin pentru mine și pentru mulți alți părinți.
-
PARENTING CONSTIENT, scrisă de Susan Stiffelman.
Autoarea ne arată drumul pe care trebuie să mergem pentru a conduce noile generații spre o lume mai sănătoasă, mai conectată și îi îndeamnă pe părinți să înceapă schimbarea cu ei înșiși.
Prezintă tehnici de dezvoltare a abilităților de a le satisface nevoile, de a le perfecționa și folosi atât în folosul copiilor cât și al părinților.
-
PĂRINȚI LINIȘTIȚI, COPII FERICIȚI, scrisă de Dr Laura Markha.
Că trebuie să fi empatic, blând, am tot învățat în călătoria mea ca mamă.
Însă în această carte autoarea explică de ce comunicarea, empatia și limitele blânde funcționează și cum anume. Vorbește despre reglarea emoțiilor, pune accent pe conectare și îndrumare, nu pe control.
-
CREIERUL COPILULUI TAU, scrisă de Daniel J.Siegel si Tina Payne.
Am aflat din această carte că până la aproximativ 25 ani, creierul “superior” cel responsabil cu luarea deciziilor și echilibrarea emoțiilor este în plină dezvoltare. Emoțiile au tendința de a domina logica și astfel apar conflictele sau crizele de furie ale celor mici.
În carte sunt prezentate strategii care încurajează o dezvoltare sănătoasă și echilibrată și îi ajută pe părinți să înțeleagă cum pot integra creierul copilului chiar și atunci când apare un conflict.
Toate cărțile prezentate mai sus sunt excepționale din orice punct de vedere. Merită s fie citite și recitite. Nu veți descoperi tehnici minune dar veți descoperi idei iluminatoare cu privire la înțelegerea și acceptarea de sine. Acestea sunt elementele pe care eu le-am descoperit și le consider elemente cheie în devenirea mea ca mamă și om.
Citește și:
O nouă viață, o mare provocare – Copilarie in oglinda
Mă bucur că ai ajuns până aici. Eu sunt Ileana și îmi doresc să creez un spațiu de comunicare și schimb de experiențe, menit să inspire și să ajute, bazat pe educație, respect și empatie.
Îți mulțumesc că citești articolele mele. Să fie cu folos și inspirație.
Te invit să ne urmărești pe pagina de facebook Copilarie in oglinda | Facebook si Instagram.