Școala banilor bine crescuți

Cărțile acestea 2 au fost muza multor jocuri de rol anul trecut când nu ieșeam din casă.

Pe vremea aceea, Ghidușa mea nu citea independent așa că m-am bucurat împreună cu ea de poveștile și pildele din cele 2 cărți și aș putea concluziona că e o lectură valoroasă chiar și pentru adulți.

Cât de mult conștientizează cei mici traseul banilor și importanța gestionării lor? Depinde de noi.

Educația financiară se poate învăța la vârste mici, iar cum o pot face am scris aici.

Cristina Andone povestește într-o manieră amuzantă și jucăușă despre cum pot cei mici să relaționeze cu banii în funcție de vârsta lor.

Poveștile pot fi transformate foarte ușor în realitate prin jocuri de rol și dacă nu v-ați gândit cum o puteți face, Cristina e o adevărată inspirație.

De ce să vă jucați? Pentru că cei mici asimilează informațiile cel mai ușor prin joacă. Unde mai pui că petreceți și timp de calitate cu cei mici, iar distracția va fi pe cinste, vă garantez.

În primul volum vă întâlniți cu iepurașii Mușu și Nușu, cu veverițele Chichi, Richi și Michi, ariciul Bobiță și bufnițele Bibina și Georgina.

Cei mici învață cum să-și creeze un buget personal, cum să fie chibzuiți și cum să folosească banii ca să fie mai buni nu ca să aibă mai multe.

O lecție prețioasă nu-i așa?

Atât mie cât și Ghidușei ne-a plăcut mult, am citit-o și recitit-o, ne-am jucat, am creat personajele din carte, am învățat despre formula bugetului obișnuit, am desenat felia de pizza de n ori până am reușit fiecare să ne creăm un buget propriu.

“Banii nu sunt buni sau răi. Banii sunt bilete de călătorie. Banii sunt o măsură a libertății. Banii te ajută să ajungi la visul tău. Sunt o baghetă pentru ce vrei să ai, pentru ce vrei să devii. Banii sunt o poveste care așteaptă să fie scrisă. De tine”

Eu o recomand cu căldură atât copiilor cât și adulților pentru lecțiile  prețioase pe care nu le-am mai regăsit scrise atât de clar în nici-o altă carte:

  • Cum să devii mai chibzuit cu banii
  • Când să cumperi mai ieftin și când nu și dacă sunt justificate prețurile
  • Cum economisești
  • Despre riscuri
  • Când te poți împrumuta, de unde, cum înapoiezi datoriile
  • Când și de ce împrumuți
  • Despre importanța circulației banilor în societate

Tare mult ne-am bucurat când am aflat că va mai fi un volum.

Al doilea volum a apărut în plină pandemie și îi învață pe cei mici cum să-și dezvolte spiritul de inițiativă de mici, despre curaj și prietenie.

În acest volum găsești soluții clare de economisire chiar și în vremurile grele așa cum a fost pandemia.

Și dacă în primul volum am învățat despre formula bugetului obișnuit, în acest volum am întâlnit formula bugetului revizuit și am învățat cum să gestionăm un buget în situații de criză, să fim solidari și încrezători în viitor.

Ghidușa a înțeles ce este o bancă, ce este un depozit, ce înseamnă termen și ce înseamnă dobânda.

Am mai învățat despre cum poți avea un magazin de succes, despre ideea de anteprenoriat și cum poate fi gestionat în vremuri de criză, ce sunt bunurile și serviciile.

I s-a părut un pic mai grea Ghidușei așa că am zăbovit mai mult și am revenit de mai multe ori la ea până  s-a asigurat că înțelege bine conceptele prezentate.

“Când ceva scade, altceva crește. Antrenează-ți ochiul să vadă ce rodește pe lume, nu doar ce ofilește.

Vremurile grele sunt de fapt vremuri bune pentru a ne schimba.

Când e ceată afară să fie limpezime înăuntru. Banii trebuie să circule cu încredere ca un ținut să crească”

Comportamentele financiare sănătoase sunt descrise pe înțelesul tuturor de Cristina Andone în acest volum, așa că merită să o citești chiar și pentru a învăța să-ți îmbunătățești obiceiurile.

E important ca în primul rând adulții să aibă un comportament echilibrat, pentru ca faptele și obiceiurile noastre sunt copiate de cei mici și aplicate mai târziu în propria viață.

Educația financiară este de fapt despre mod de viață, despre obiceiurile și exemplul transmis în familie și nu despre bani.

“Banii nu vorbesc o limbă străină. Oricine îi poate înțelege. E atât de simplu. Închide palma dreaptă. Acum deschide-o larg. Știi tot ce trebuie despre bani. A păstra bani pentru mai târziu, a economisi: a fi mână strânsă. A da bani, pentru a cheltui, pentru investiții, pentru împrumuturi, pentru donații: a avea mână largă. Acestea sunt cele două mișcări ale banilor. Dacă le vei face cu chibzuință și cu încredere în ce vrei, nu vei greși. Dacă vei știi când să ai mână strânsă și când să ai mână largă, nu vei ajunge niciodată cu mâna întinsă”

Ca să le arate colegilor ei cât e de simplu, Ghidușa a mers astăzi cu cele 2 cărți din proprie inițiativă la școală.

Printre ultimele lecții din programa anului școlar, au avut o lecție despre educație financiară și a găsit potrivite aceste cărți în discuția lor cu Doamna Învățătoare.

M-am bucurat sincer să văd că vorbesc despre educație financiară la școală și sper ca într-o zi să devină una din materiile propuse în programa școlară.

Ghidușa obișnuiește să meargă cu cărți la școală, le citește în pauze singură, sau le oferă Doamnei și o roagă să le citească colegilor dar cea mai bucuroasă este când i se oferă ocazia să le citească chiar ea colegilor.

La final nu uită să le transmită concluzia ei despre poveste și îi încurajează să cumpere cartea cu bani din pușculița de dorințe.

Pentru că pentru ea cărțile sunt o dorință și nu o obligație. Le explorează conținutul cu plăcere și împărtășește cu oricine îi iese în cale.

 

Aceste cărți nu au vârstă, sunt scrise de Cristina Andone într-o manieră amuzantă, în colaborare cu Școala de bani, al cărui țel este să-I învețe pe cei mici dar și pe cei mari să-și crească visurile.

Citește și:

EDUCAȚIA FINANCIARĂ TIMPURIE ÎNCEPE ACASĂ – Copilarie in oglinda

ABC FINANCIAR PENTRU PITICI/ CE SUNT, CUM ÎI FOLOSIM ȘI DE UNDE VIN BANII – Copilarie in oglinda

Despre circuitul și gestionarea banilor la vârste mici – Copilarie in oglinda

 

Mă bucur că ai ajuns până aici. Eu sunt Ileana și îmi doresc să creez un spațiu de comunicare și schimb de experiențe, menit să inspire și să ajute, bazat pe educație, respect și empatie.

Dacă tu crezi că ceea ce scriu ar putea ajuta, nu ezita să dai share pe Facebook.

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright Copilarie in Oglinda 2020 | Branding & Website realizate de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top