EDUCAȚIA FINANCIARĂ TIMPURIE ÎNCEPE ACASĂ

Educația financiară este un mod de viață

Ideea de “educație financiară timpurie” a înflorit din ce în ce mai mult și odată cu ea și dorința părinților de a-și îndruma copiii pe un drum care să le aducă prosperitate la vârsta maturității.

Și dacă o parte din noi conștientizăm importanța cunoașterii principiilor financiare de bază, conform statisticilor există însă un procent semnificativ de părinți ce consideră educația financiară o modă.

Făcând o analiză proprie, am realizat ca educația financiară, este de fapt un mod de viată, este despre obiceiurile și exemplul transmis în familie și nu despre bani. Iar această lecție despre viață, este deprinsă de către cei mici încă de la vârste fragede fie că realizăm sau nu, mai întâi din familie.

Timpul și educația sunt cea mai buna investiție in copiii noștri.

Pe lângă aspectele pe care tu ca părinte ți-ai propus să pui accent în educația copilului tău, trebuie să știi că cei mici pot învăța încă din primii ani de viață din obiceiurile familiei, lecții prețioase ce îi vor ajuta să ia decizii responsabile în viitor.

Până când lecțiile de educație financiară vor fi predate și în școli, să nu uităm că faptele noastre sunt grăitoare iar cei mici urmează mai întâi exemplul din familie.

Educația financiară pentru copii, este un cumul de fapte și comportamente al părinților, este despre gândire pozitivă sau negativă în raport cu banii, despre obiceiurile pe care copiii le observă zi de zi la părinții lor și despre fiecare cuvânt rostit în raport cu bugetul familiei, nevoile și cheltuielile familiei.

În spatele cuvintelor pe care noi le rostim zilnic în casă, cuvinte precum: economii, cheltuieli, salariu, scump, ieftin, bogat, sărac, se ascund valori. În funcție de contextul în care sunt folosite aceste cuvinte, noi transmitem de fapt idei și impresii despre bani și implicit despre viață.

Educația financiară este un model de viață transmis din generație în generație

Există studii făcute în zona de psihologie financiară, conform cărora, credințele și obiceiurile adultului legate de bani sunt dezvoltate din copilărie și transmise inconștient din generație în generație.

Educația financiară este deci, un model de viață transmis din generație în generație ca o buclă, un transfer de convingeri și obiceiuri ale părinților sau societății. Dar din păcate de cele mai multe ori convingerile și valorile acestea moștenite, sunt limitative.

Educația financiară, este într-adevăr un subiect căruia ar trebui să-i acordăm atenție în egală măsură cum acordăm mâncatului sănătos, sau culturii generale.

Dar câți dintre noi acordăm cu adevărat atenția cuvenită discuțiilor din familie pe tema banilor?

Câți dintre părinți au discuții aprinse din cauza proastei gestionări a banilor, a lipsurilor sau orice alt reproș legat de bani în fața copiilor?

Câți părinți ajung să divorțeze la un moment dat având ca motiv principal banii? Fie că sunt mulți sau puțini, banii au fost și sunt în continuare din păcate mărul discordiei în multe familii.

Și câți dintre noi privim înapoi la obiceiurile formate sau transmise de către părinți în copilărie?

Prea puțini. Conform statisticilor de specialitate, prin educație financiară cei mai mulți dintre părinți vor să știe cum să-și îmbogățească copiii, cum să facă să acumuleze ei pentru copii și să-i țină sub aripa convingerilor proprii limitative, în loc să fie interesați cum să-i educe să poată face singuri alegeri sănătoase.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că acel părinte este încă sub cupola obiceiurilor deprinse din propria copilărie și acționează la fel cum au acționat părinții lui pentru el.

Aceleași statistici ne arată că 80% din adulți se află astăzi în haos financiar și doar 20% sunt stabili financiar. Iar în cei 80% statisticile arată că nu sunt doar cei cu venituri modeste.

Educația financiară a copiilor noștri, începe cu noi

Pentru a putea modela minți, trebuie să ai mai întâi tu ca adult o bază a noțiunilor financiare, dar cel mai important, o gândire și un comportament pozitiv.

Principala lecție de educație financiară pentru copiii noștri suntem noi. Cei mici învață mai întâi din comportamentul nostru și mai apoi din ceea ce le spunem.

Și pentru că nu-i poți oferi lecții copilului tău, pe care tu nu le stăpânești, primul pas spre educația lui financiară ar trebui să fie o analiză asupra valorilor tale și asupra comportamentelor proprii.

Autoeducația ta, începe prin îmbunătățirea modului de abordare a propriilor finanțe și obiceiuri, prin conștientizare și studiu.

Propria experiență cu banii, fie ea bună sau rea, dacă o conștientizezi și ți-o asumi, te poate ajuta să crești cu 1%  în fiecare zi, ne spun specialiștii din zona psihologiei financiare.

Odată autoeducat tu ca părinte, ai făcut primul pas în educația copilului tău, fie că vorbim despre educație financiară sau despre orice altă latură educativă.

Educația financiară presupune adaptabilitate și ancorarea în realitatea momentului

Ca și pas următor, părinții trebuie să învețe să fie ancorați în realitatea în care ei trăiesc acum și mai mult decât atât în realitatea propriului copil, sau și mai clar, în realitatea momentului. Odată cu trecerea timpului, e necesar să ne adaptăm  nevoilor actuale.

Educarea unui copil se poate face foarte ușor prin joc, prin timp de calitate petrecut cu cel mic, iar pe măsură ce copilul crește, îl putem implica și direct în relația cu banii. Pas cu pas în funcție de deschiderea copilului, de răbdarea copilului, de achizițiile copilului, in funcție și de obiceiurile familiei, nu peste noapte.

Procesul de educație financiară, este unul ce se întinde pe parcursul întregii vieți, îmbinând în permanență cuvintele, acțiunile și obiceiurile părinților, ce vor avea un impact major asupra viitorilor adulți pe termen lung.

Știm cu toții că obiceiurile se formează în primii ani de viață, așa că nu este prea devreme să insuflăm o mentalitate bună încă de la 2-3 ani.

Așa cum îi îndrumăm să deprindă tainele vorbitului, mersului, hrănitului sănătos, tot așa îl putem îndruma să deprindă și tainele unor obiceiuri sănătoase din punct de vedere financiar.

Dragi părinți, folosiți timpul pentru a vă conecta cu cei mici și pentru a-i învăța lucruri noi.

Deprinderile câștigate în primii ani de viață, nu se pierd niciodată. Așa că, acordați atenție și educației financiare încă de când sunt mici, la fel de mult cum acordați sănătății.

Nu oferiți celor mici bani și bucurii trecătoare precum jucăriile în locul timpului. Cea mai importantă recompensă și investiție în copilul tău, este timpul petrecut cu el. Iar în timpul acela, fii tu ceea ce vrei să vezi la copilul tău.

Rupe bucla comportamentelor neadecvate pentru a-i putea transmite copilului tău că banii sunt doar o resursă cu ajutorul căreia se poate dezvolta. Nu sursa tuturor relelor, sau “ochiul dracului”. E un proverb vechi pe care toți l-am auzit cel puțin o data la bunicii sau părinții noștri.

Cel mai mare impact în primii ani de viață îl au mesajele și acțiunile părinților lui. Și atunci când cele 2, mesaj + acțiune se unesc, se poate naște una din caracteristicile sistemului de valori.

Vă provoc să vă puneți câteva întrebări:

  • Ce obiceiuri și deprinderi am din copilărie?
  • Convingerile moștenite de la părinți sunt limitative?
  • Sunt ancorat în realitatea actuală?
  • Discuțiile pe tema banilor din familie sunt constructive pentru copil?
  • Crezi că ești un exemplu pentru copilul tău prin obiceiurile pe care le ai?
  • Ce fel de cărămidă crezi că ai pus până acum în sistemul de valori al copilului tău prin ceea ce transmiți?
  • Mai am încă așteptări de la părinți pentru propria prosperitate deși la rândul meu sunt părinte?
  • Obiceiurile și comportamentul meu este limitativ?
  • Ce fac pentru mine în acest sens?
  • Cunosc principiile financiare de bază?
  • Oare știu ce modelez?

Dacă ți-am atras atenția supra acestui subiect, stai aproape de noi pe pagina Copilărie în Oglindă, pentru că vor mai urma și alte articole despre educație financiară, pe categorii de vârstă.

Mă bucur că ai ajuns până aici. Eu sunt Ileana și îmi doresc să creez un spațiu de comunicare și schimb de experiențe, menit să inspire și să ajute, bazat pe educație, respect și empatie.

Dacă tu crezi că ceea ce scriu ar putea ajuta, nu ezita să dai share pe Facebook.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright Copilarie in Oglinda 2020 | Branding & Website realizate de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top