CĂRȚILE DE CĂUTARE ȘI IMPORTANȚA LOR ÎN DEZVOLTAREA CELOR MICI

Despre importanța cărților la vârste fragede am povestit într-un alt articol aici. Am vorbit atunci despre primele cărți oferite Ghidușei, despre structura și importanța lor.

Astăzi voi vorbi despre cărțile de căutare, sau cărțile fără cuvinte, cu ilustrații deosebite desprinse parcă din realitate.

Cărțile de căutare, sunt un concept nou în România, abordat din ce în ce mai mult de părinții care își doresc să-și ajute copiii să deprindă abilitatea de a povesti.

Le-am descoperit când Ghidușa a împlinit un an și chiar dacă inițial eu le-am privit cu scepticism, Ghidușa le-a îndrăgit din ce în ce mai mult pe măsură ce le răsfoia.

Cu ajutorul lor, a început să facă un efort vizibil de verbalizare, mai amplu decât simpla recunoaștere a elementelor la care avusese acces în cărțile din primul an de viață.

Ca și pas următor de introducere a copilului în lumea fascinantă a poveștilor, înainte de cărțile cu text, găsesc potrivite cărțile de căutare. Pentru noi cărțile de căutare s-au dovedit a fi o adevărată provocare, sau cum îmi mai place mie să le numesc, sunt bijuterii ce ar trebui să existe în casa fiecărui copil.

Sunt o excelentă introducere în lumea acțiunilor narative pentru copiii care încă nu știu să citească și un excelent mod de a-i face să se îndrăgostească iremediabil de cărți încă din primii ani de viață.

Cei mici sunt curioși să exploreze imaginile pline cu detalii și indicii, observă cum personajele încep să dezvolte relații între ele, de la relații se ajunge apoi ușor la acțiune, se identifică stări emoționale pe chipul personajelor, dar și cauza acestor stări emoționale. E un moment bun să asociem starea personajului cu cea a copilului în diferite situații, iar de aici discuția se poate dezvolta între părinte și copil cu scopul de a-l ajuta pe cel mic să înțeleagă ce i se întâmplă.

Aceste cărți sunt mari, cartonate și pline cu detalii fine, desprinse din viața noastră cotidiană. Multitudinea detaliilor ajută copilul la dezvoltarea capacității de exprimare iar prin analiza îndelungă a imaginilor, copilul începe să aibă o descriere cât mai amplă a poveștii pe care o “citește”.

Pentru cei mici, cititul este o joacă, iar cărțile de căutare contribuie la descoperirea elementelor ce compun nu doar o poveste, ci mult mai multe. Sunt bogate în detalii vizuale și multe indicii subtile, aspecte ce ajută copilul să-și dezvolte imaginația. Aceste cărți sunt un stimulent al imaginației celor mici, aceștia reușind să le „citească” cu succes chiar de la vârste mici.

La început, copilul are nevoie de un părinte să-l ghideze în urmărirea firului poveștii, să o descifreze, identificând împreună elementele și indiciile necesare verbalizării.

Nu este un exercițiu ușor, dar dacă cel mic reușește să intre în aventura “citirii” imaginilor înainte de a învăța literele, va avea un plus în momentul când va începe să citească independent dar și la creșterea dorinței de cunoaștere și învățare pentru tot restul vieții.

În primii ani de viață ai Ghidușei, am abordat mai multe cărți de căutare, dar cea mai îndrăgită colecție a fost și va rămâne “Hoinari prin anotimpuri” ce o găsiți la editura Casa. Această editură are o gamă variată de astfel de cărți, așa că merită să aruncați un ochi.

“Hoinari prin anotimpuri” este una dintre cele mai celebre colecții de cărți de căutare. Din colecție fac parte 5 cărți de dimensiune mare, cartonate integral, cu ilustrații superbe și detalii subtile pe marginea cărora se pot dezvolta povești impresionante.

Cele 5 cărți cuprind povestea unui orășel animat, cu peisaje pitorești, personaje și acțiuni, ce se succed în fiecare anotimp reprezentat în câte o carte: Hoinari prin anotimpuri primăvara, vara, toamna, iarna și noaptea.

În timp, orașul se dezvoltă, copiii cresc, se nasc alți copii, apar și alte personaje în peisaj, la fel ca și în viața de zi cu zi, fiecare pagină având un alt decor și o altă acțiune cu povești nesfârșite.

Imaginația copiilor zboară dincolo de orășelul din cărți și continuă în realitatea lor.

Cărțile sunt extrem de bogate în detalii și cred că la o vârstă mica au marele merit de a dezvolta vocabularul și imaginația bebelușilor ce le percep pentru început ca pe niște jucării. Jucării valoroase aș spune eu și cred că asemeni mie spun mulți alți părinți ce au avut norocul să le descopere.

Pentru că noi deja am hoinărit câțiva ani prin orășelele pitorești ale acestor cărți, vă las mai jos câteva activități ce le puteți dezvolta cu cei mici la început de “hoinăreală”, până când ei încep să-și dezvolte vocabularul și povestesc singuri. Pe măsură ce copilul crește, povestea poate deveni din ce în ce mai complexă. Începe să capete sens pentru cel mic, reușind să povestească singur ceea ce vede. Din fiecare carte, copilul va învăța și va înțelege ce se întâmplă în fiecare anotimp, ce schimbări intervin în viața oamenilor și ce activități au, ce schimbări intervin în natură, ce se întâmplă cu păsările.

Pentru a avea un fir narativ, personajele au un nume ce îl găsiți pe coperta din spatele cărților. Personajele vin cu povești predefinite, ce ne ajută să facem un exercițiu de imaginație, reușind să ne creăm propria poveste în funcție de întâmplările personale.

Jocuri pentru orientarea în spațiu:

Ce vezi sus, în mijlocul imaginii sau jos?

Cuibul se află pe o ramură mai sus, pasărea unde se află și ce face ea?

Unde vezi vulpea și ce urmărește ea? Cum este vulpea?

Ce fac pisicile Lili si Fifi si unde le vezi?

Cine se află în dreapta și cine în stânga?

Joc de memorie vizuală:

Se deschide cartea și se observă atent piața. Se închide cartea: cum este piața astăzi, dar oamenii? Ce se vinde la chioșcul verde? Unde era pisica si ce urmărește?

Jocuri de identificare:

-Arată-mi un dovleac, un tufiș și o pisică neagră!

-Arată-mi unde se face curat în casă, unde se face curat afară și unde se țin uneltele pentru curte!

-Povestește-mi cum este organizat apartamentul unde locuiește Otilia.

Joc de diferențiere: culori, cantități, mărimi, forme

-Hrănitorul de păsări din copac este mic, cel de pe terasă este…?

-Mașina este mare, bicicleta este.. ?

-Arată-mi 2 forme identice ca cea pe care ți-o arăt!

-Caută 1 obiect în formă de triunghi!

Jocuri pentru dezvoltarea vocabularului:

Denumirea obiectelor, întrebări de identificare a personajelor, accent pe pronunțarea cuvintelor noi din imagini.

Jocuri pentru stimularea cognitivă:

Cauză efect:

Vulpea a furat o gâscă, de aceea…

Muncitorul a  spart din greșeală conducta de apă, de aceea…

În curte este acum o fântână arteziană. Cum a apărut?

-Caută motociclistul din oraș!

-În ce moment apare motociclistul misterios?

Jocuri de acțiune:

Merge repede, zboară lin, suflă încet, aleargă

Jocuri emoționale:

Se identifică emoțiile și stările personajelor și cauza acestora

Abilitatea de a anticipa:

Ce crezi ca urmează sa se întâmple în imaginea următoare după ce ai observat până acum?

Abilitatea de a face deducții:

De ce crezi că s-a comportat așa copilul? L-a speriat ceva?

Alte cărți de căutare explorate:

Călătorie”-Aaron Becker

Cartea este o adevărată provocare pentru copiii mai mari de 3 ani. Personajul principal este o fetiță ai cărei părinți o ignoră total din cauza treburilor zilnice. Din plictiseală, fetița evadează într-o lume imaginară. Este o carte uimitoare despre puterea imaginației copiilor dar și despre conștientizarea părinților, pe care o recomand cu drag.

“Pandora”-Victoria Turnbull

O poveste emoționantă despre prietenie, despre forța creatoare a naturii și puterea binelui de a schimba lumea

A dispărut tortul si “Picnic cu tort”- editura Frontiera

Cărți fără cuvinte cu multe mistere de dezlegat. Personajele pornesc într-o urmărire ca în filme, având parte de tot felul de aventuri neașteptate.

 “Marea carte a naturii Publicată de Univers Enciclopedic Jr, dezvăluie marea diversitate a naturii în imagini pline de culoare. Copiii pot descoperi ce se petrece sub pământ, sau diferite medii de viață, în diferite anotimpuri.

Cărțile pot fi dezbătute pe termen lung, iar poveștile și jocurile pot fi nenumărate.

În concluzie, cărțile de căutare sunt adevărate minuni pentru dezvoltarea copiilor, ce le vor aduce satisfacții la școală dar și peste ani.

Sunt excelente pentru dezvoltarea curiozității, vocabularului, imaginației și memoriei.

Citește și:

Beneficiile și explorarea cărților în primul an de viață

10 cărți minunate de Crăciun

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright Copilarie in Oglinda 2020 | Branding & Website realizate de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top